Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Københavnsk sygefravær styrtdykker

De 45.000 medarbejdere i Københavns Kommune er en fjerdedel mindre syge nu i forhold til i 2007. Selv om overborgmester Frank Jensen glæder sig over udviklingen, vil han have sygefraværet endnu længere ned.

Det giver mere velfærd til københavnerne, siger overborgmesteren om dykket i sygefravær.
Det giver mere velfærd til københavnerne, siger overborgmesteren om dykket i sygefravær.

Sygefraværet blandt de cirka 45.000 medarbejdere i Københavns Kommune er i løbet af de seneste fem år reduceret med 24,4 procent.

I 2007 var sygefraværet på 16,2 dagsværk per medarbejder, mens det i dag kun er 12,3. Faldet betyder, at der dagligt er 500 flere fuldtidsansatte medarbejdere på arbejde i Københavns Kommune. Det svarer også til, at københavnerne bare i 2012 har fået kommunal service for cirka 200 millioner kroner mere end i 2007.

- Sygefravær koster samfundet milliarder hvert år, og jeg er stolt over, at vi som Danmarks største arbejdsplads har nedbragt sygefraværet så markant og dermed øget produktiviteten. Det giver mere velfærd til københavnerne, siger overborgmester Frank Jensen (S).

Han fortæller, at Københavns Kommune har gjort meget for at reducere sygefraværet. Man opererer med en model med fire tilgange. I forbindelse med »Den forebyggende tilgang« fokuserer man på arbejdsmiljø, trivsel, sundhed, organisering og ledelsesudvikling. »Den opfølgende tilgang« handler om, at man har indført klare retningslinjer for at håndtere og følge op på sygefravær. Eksempelvis skal medarbejder og leder have kontakt tidligt i sygdomsforløbet og holde en fraværssamtale.

I forbindelse med »Den teknisk-administrative tilgang« er der sat fokus på, at administrative procedurer og IT-systemer skal understøtte strategien. Det betyder konkret, at samtlige ledere har adgang til måltal, medarbejdernes sygefravær og oplysninger om, hvem der skal indkaldes til samtale. »Den ressourcemæssige tilgang« handler om, at der føres regnskab med, hvad sygefraværet koster.

Politikerne i Københavns Kommunes økonomiudvalg drøfter sygefravær minimum to gange om året.

- Det helt centrale er, at vi som politikere har sat konkrete mål og givet både ledelse og medarbejdere nogle effektive værktøjer, de kan bruge i hverdagen. Vi har blandt andet haft succes med at tilbyde medarbejderne mulighed for at vende tilbage på deltid i en periode og så langsomt trappe op til fuld tid, når de er klar, siger Frank Jensen (S) og uddyber:

- Vi er ikke nået i mål. Vi vedtager nu et nyt mål om at nedsætte sygefraværet med yderligere 13 procent frem til 2015, siger han. Det svarer til en reduktion på 1,6 dag per medarbejder.

Københavns Kommune er langtfra ene om at opleve faldende sygefravær. Medarbejderne i landets kommuner var i 2011 i gennemsnit syge i 12,6 dag, og det er et fald på 1,4 dag siden 2007.

Det viser tal fra Det Fælleskommunale Løndatakontor - FLD, som blev offentliggjort tidligere på året.

- Kommunerne har gjort en stor indsats for at sænke sygefraværet blandt medarbejderne. Det er ikke en let opgave med en masse lavthængende frugter. Det betyder konkret, at kommunerne kan reducere deres udgifter til vikarer og samtidig kan levere en bedre service for de samme lønkroner, sagde Michael Ziegler (K), borgmester og formand for KLs Løn- og Personaleudvalg, i den forbindelse.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.