Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Københavns Universitet: 26 uddannelser kan være i fare

Hvis politikerne nedlægger eller slår en række små uddannelser sammen, kan det koste indflydelse på fremtidens vækstmarkeder, advarer Københavns Universitet.

Det er svært at skabe et ordentligt fagligt miljø på universitetsstudier med få studerende, og samtidig har kandidaterne herfra efterfølgende ofte svært ved at finde et arbejde.

Derfor bør politikerne overveje at slå uddannelser med dårlige beskæftigelsesudsigter sammen eller at sætte et loft over optag af nye studerende, anbefaler regeringens Kvalitetsudvalg.

Det kan betyde, at 26 ud af 83 bacheloruddannelser som eksempelvis Asienstudier og Koreastudier på Københavns Universitet kommer i farezonen, oplyser universitetet.

Men det vil være skadeligt for danske ambitioner om at komme ind på vigtige vækstmarkeder i eksempelvis Indien, mener prorektor Lykke Friis.

»Vi er i gang med at etablere et nyt Indienstudie. I denne uge har vi rektor fra New Delhis universitet på besøg. Men nu må vi fortælle ham, at uddannelsen måske skal nedlægges. Hvordan hænger det sammen med regeringens BRIK-strategi og Indien som vigtigt fremtidigt marked for Danmark,« spørger hun.

Kvalitetsudvalget foreslår også at ændre de nuværende treårige bacheloruddannelser til at vare i fire år. Til gengæld skal kandidatdelen ændres fra to til et år, og samtidig skal der indføres adgangsbegrænsninger på kandidatuddannelserne, så nogle studerende fremover er færdiguddannede efter bachelordelen.

Men det vil skade kvaliteten af universitetsuddannelserne, forklarer Lykke Friis i en skriftlig kommentar.

»Det er altid godt at få et 360 graders blik på uddannelsernes kvalitet og relevans. Flere af udvalgets anbefalinger ligger i forlængelse af det arbejde Københavns Universitet allerede har sat i gang. Men jeg undrer mig over, at et udvalg, der har fokus på kvalitet, foreslår at skære et år af de unges uddannelser og at begrænse adgangen til kandidatuddannelse. Det virker ærligt talt mere som en spareøvelse end som et kvalitetsløft,« siger hun.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.