Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Køb pindeis i supermarkedet og spar penge

Der er mange penge at spare, når du skal købe is i sommervarmen. Især hvis du målrettet køber flere is ad gangen.

. Uanset hvad vejrudsigten truer med, er den danske sommer synonym med at spise is. Gerne mange is.

Men ingenting er gratis, og den kliché gælder desværre også for den kølende spise, der er steget eksplosivt i pris i de seneste årtier.

Rent faktisk er priserne på is vokset i langt højere grad end de fleste fødevarer i samme periode, viser en undersøgelse om prisudviklingen for is i perioden 1980-2014, som Sydbank og Danmarks Statistik regnede ud i 2014.

I gennemsnit er priserne på is steget med 400 procent, hvilket er over dobbelt så meget som de øvrige forbrugerpriser i samme periode.

På trods af prisstigningerne er der stor forskel på, hvad en is koster, afhængigt af hvor du vælger at købe den. De ispriser, som Ritzau Fokus har indhentet 12. juli 2016 i butikker, på tilbudsugen.dk, og frisko.dk, viser, at der er penge at spare.

I kiosken koster en Magnum 25 kroner, men hvis du går i et nærliggende supermarked, så kan du får den samme is for 12 kroner.

Hvis du planlægger dit isforbrug i god tid, så kan du sågar købe en pakke med fire Magnum-is for 20 kroner i et af de større supermarkeder, hvilket vil sige fem kroner stykket. En femtedel af det dyreste priseksempel.

Men prisen betyder ikke så meget for os, fortæller Henning Otte Hansen, seniorrådgiver for Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi.

- Vores forbrug er relativt ufølsomt i forhold til pris. Is er jo fornøjelse, og vi føler, at vi skal være gode ved os selv, og så det er ikke så vigtigt, om de lige koster et par kroner mere det ene eller det andet sted, siger han.

Der er umiddelbart heller ikke nogen naturlig forklaring på prisstigningerne, forklarer Henning Otte Hansen:

- Det er i hvert fald ikke råvarernes skyld. Hverken mælk eller chokolade er steget ret meget i løbet af de seneste 30 år. Prisen på mælk og fløde er faktisk lavere i dag, end den var for 20 år siden.

I løbet af de seneste fire år er salget af pindeis steget.

Fakta: Så stor er prisforskellen på pindeis:

Prisen for en Filur-is:

- 14 kroner i 7-Eleven (Borgergade 2, 1123 København K)

- 10 kroner i SuperBrugsen (Borgergade 28, 1300 København K)

- 7 kroner i DøgnNetto (Store Kongensgade 47, 1264 København K)

Prisen for en Magnum-is (Mandel eller Classic):

- 25 kroner i 7-Eleven (Borgergade 2, 1123 København K)

- 12 kroner i DøgnNetto (Store Kongensgade 47, 1264 København K)

- I Føtex og Bilka koster en pakke med fire Magnum-is 20 kroner i hele juli måned. Det er en stykpris på 5 kroner.

Prisen for en Ben and Jerrys Cookie Dough Wich-is:

- 30 kroner i 7-Eleven (Borgergade 2, 1123 København K)

- 25 kroner i SuperBrugsen (Borgergade 28, 1300 København K)

De to mest populære is i Danmark i 2015 var henholdsvis Magnum Classic og Magnum Mandel, og disse is er et godt eksempel på prisernes udvikling. Da den blev lanceret som en nyhed i 1989, kostede en Magnum 10 kroner. I dag koster den ofte mellem 20-30 kroner.

Kilder: Priserne er indhentet 12. juli 2016 i butikker, samt på tilbudsugen.dk, frisko.dk

/ritzau/FOKUS

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.