Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

KL: Sundhedsstuderende skal opleve den virkelige verden

I et nyt udspil lægger kommunerne op til, at studerende på sundhedsuddannelser skal lære den dagligdag, de skal ud i, at kende fra starten af uddannelsen.

Sundhedsuddannelserne skal på omgangshøjde med det nære sundhedsvæsen og ligne virkeligheden mere.

Sådan lyder det fra Kommunernes Landsforening (KL) i et udspil, der kobler udviklingen af det nære sundhedsvæsen til indholdet i grunduddannelserne.

»Mere specialiserede sygehuse, accelererede forløb og større fokus på rehabilitering i det nære betyder en større rolle til de kommunale sundhedsmedarbejdere. Men sundhedsuddannelserne er ikke fulgt med udviklingen. Derfor er der behov for at få dem tunet ind på det nære sundhedsvæsen,« siger formand for KLs social- og sundhedsudvalg Anny Winther (V).

I udspillet »Next Practice – Udvikling af det nære sundhedsvæsen gennem bedre sundhedsuddannelser«, der præsenteres tirsdag, kommer KL med konkrete anbefalinger til seks uddannelser – social- og sundhedsassistent, sygeplejerske, fysioterapeut, ergoterapeut, tandlæge og speciallæge i almen medicin. Fælles for anbefalingerne til de seks uddannelser er, at der ifølge KL er behov for nye og bredere kompetencer hos de ansatte i det kommunale sundhedsvæsen.

»Der er brug for en langt større praksisnærhed i uddannelserne, så de studerende lærer den dagligdag, de skal ud i, at kende fra starten. Det er derfor KLs ambition, at de sundhedsfaglige grunduddannelsesmiljøer i højere grad skal ligne virkeligheden, så viden og praktiske færdigheder fra henholdsvis skole og klinik/praktik mere direkte kan anvendes i praksis,« siger Anny Winther.

Det kræver også, at kommunerne løfter et endnu større ansvar i forhold til praktikopgaven, lyder det i udspillet. Særligt vigtig bliver kompetencen til at skabe sammenhæng mellem sundhedsopgaverne og kommunens øvrige velfærdsydelser.

I KLs nyhedsmagasin Momentum retter de kommunale sundhedschefer en kritik mod praktiserende læger og kommunale sundhedsmedarbejdere. 57 procent af sundhedscheferne mener, at de praktiserende læger ved for lidt om de kommunale opgaver og tilbud på sundhedsområdet.

Udspillet fra KL skal drøftes nærmere på en konference 14. januar, hvor alle parter med interesse i uddannelserne er indbudt til at starte dialogen om fremtidens sundhedsuddannelser.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.