Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

KL får kritik i Rebildsag

Politikere i Rebild Kommune blev frifundet af KL i sag om årelangt børnemisbrug, men undersøgelsen kritiseres for at være inhabil.

Ingen lokale politikere svigtede deres administrative ansvar i forbindelse med den såkaldte Rebildsag, hvor en far gennem en årrække seksuelt misbrugte ni børn, uden at kommunen greb ind. Det fastslog Kommunernes Landsforening (KL) i en undersøgelse af sagen, men den undersøgelse kritiseres nu for at være inhabil, skriver Politiken.

- KL er ikke en del af det uvildige kontrol- og tilsynsapparat med kommuner, og deres undersøgelser kan derfor kritiseres for ikke at være tilstrækkeligt neutrale. KL undersøger jo egne medlemmer, siger juraprofessor Michael Gøtze fra Københavns Universitet til Politiken.

I foråret kostede sagen Rebilds kommunaldirektør og socialdirektør jobbet, lige som der senest er blevet indledt en afskedigelsessag mod den tidligere chef for kommunens børne- og ungdomsforvaltning på baggrund af undersøgelsen fra KL. Men hverken borgmesteren eller medlemmer af byrådet kan drages til ansvar for sagen, konkluderer rapporten.

Juraprofessorens kritik bakkes op af to medlemmer af Rebild byråd, der nu efterlyser en uvildig undersøgelse.

- Vi skylder, at politikernes ansvar også bliver undersøgt til bunds, siger Søren Søe, medlem af byrådet for Oplandslisten, til avisen.

Karsten Thystrup, kontorchef i KL, medgiver, at KL ikke er en del af det uvildige kontrol- og tilsynsapparat, men fastholder, at politikernes administrative ansvar er undersøgt til bunds.

- Vi har ikke kunnet finde belæg for, at nogen politiker i Rebild Kommune har haft kendskab til sagen og derfor burde have handlet. Hvis man ikke er tilfreds med vores konklusion, kan man klage over sagen til statsforvaltningen, siger han til Politiken.

Den 56-årige Rebildfar, der blev anholdt i januar i år, blev i byretten idømt tidsubestemt forvaring, men i september ændrede Vestre Landsret straffen til 12 års fængsel.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.