Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Kinas præsident hædrer dansk topforsker

Formanden for Carlsberg, professor Flemming Besenbacher, får fredag personligt overrakt Kinas fineste videnskabelige udmærkelse af præsident Xi Jinping.

I morgen får professor Flemming Besenbacher overrakt Kinas største videnskabelige hædersbevisning af landets præsident Xi Jinpin
I morgen får professor Flemming Besenbacher overrakt Kinas største videnskabelige hædersbevisning af landets præsident Xi Jinpin

Det er en hæder af de størst tænkelige, som professor ved Aarhus Universitet, Flemming Besenbacher, fredag får overrakt af selveste Kinas præsident Xi Jinping.

Flemming Besenbacher, der er leder af universitetets nanovidenskabelige center samt bestyrelsesformand for Carlsberg og Carlsbergfondet, modtager nemlig den højeste videnskabelige anerkendelse, man som udlænding overhovedet kan få i Kina.

Overrrækkelsen af prisen - en guldmedalje - sker tilmed under en ceremoni i den enorme statsbygning Folkets Store Hal på den Himmelske Freds Plads i Beijing, og det under overværelse af adskillige ministre og viceministre.

- Jeg er naturligvis meget glad og stolt samt en lille smule ydmyg, siger Flemming Besenbacher i telefonen fra Beijing til b.dk.

- Men det er resultatet af mange års intensivt samarbejde med kineserne om nanoteknologi, der nu kulminerer med den fornemme hæder.

Siden begyndelsen af 1990erne har den i dag 60-årige professor jævnligt besøgt Kina.

I det meget videnskabeligt og teknologisk orienterede Kina har man været imponeret over Besenbachers opbyggelse af det tværfaglige iNANO center på Aarhus Universitet, der i dag anses son en af universitetes spydspidser.

Den danske professor har derfor spillet en betydelig rolle i, at kineserne i dag har etableret to "kopier" af det danske nanocenter i henholdsvis Shanghai og i den nordøstlige millionby Harbin, der er Aarhus' kinesiske venskabsby.

I den proces har Flemming Besenbacher løbende modtaget en række andre fine kinesiske hædersbevisninger, der altså kulminerer fredag med den præsidentielt overrakte guldmedalje.

Ifølge Flemming Besenbacher anser kineserne nanoteknologi - manipulation med materiale på det molekylære plan - for en central del af den store nations videnskabelige og teknologiske revolution.

- Nanoteknologi rummer et kolossalt potentiale inden for bl.a. materialer, medicin, fødevarer og katalysatorer. Her er vi godt med i Danmark. Bl.a. er Haldor Topsøe i gang med at etablere en katalysatorfabrik i Kina. Men der er mange flere muligheder for danske virksomheder herude, understreger han.

Efter prisoverrækkelsen vil Flemming Besenbacher blive interviewet af kinesisk TV og flere store trykte medier, herunder det engelsksprogede dagblad China Daily.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.