Du er logget ind

Din profil kan bruges på berlingske.dk, business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Kendt Michelin-kok skamroser ukendt bloggers opskrift: »Det er for vildt… Jeg tror måske, at jeg rødmer lidt.«

Det var en noget chokeret kvinde, der tog røret og fik at vide, at Michelin-kokken Henrik Yde har omtalt hendes mazarintærte som »verdens bedste mazarinbund«. Faktisk er det »den opskrift, jeg har delt allermest med mine venner,« fortæller Henrik Yde.

Her ses et billede af Michelin-kokken Henrik Yde, der laver vanillekranse. Den opskrift, som Henrik Yde har delt allermest med sine venner, er dog Charlotte Willemoes' mazarintærte.
Her ses et billede af Michelin-kokken Henrik Yde, der laver vanillekranse. Den opskrift, som Henrik Yde har delt allermest med sine venner, er dog Charlotte Willemoes' mazarintærte.

En helt almindelig kvinde, mor og hustru brugte for nogle år siden lidt af sin fritid på at dele kageopskrifter og billeder af sin søn. Den 12. februar 2012 lagde hun opskriften »mazarintærte m. nougat« ud på sin blog, verdenifolgecharlotte.blogspot.dk.

Årene gik, Charlotte Willemoes’ barsel lakkede mod ende, hun begyndte på arbejde igen og havde pludselig ikke længere tid til at blogge.

Hvad hun dog ikke vidste, var, at Michelin-kokken Henrik Yde, der ejer Michelin-restauranten Kiin Kiin, på den anden side af internettet, havde fundet hendes opskrift.

»Jeg serverer den ofte for gæster om søndagen til eftermiddagskaffen. Målt på gæsternes begejstring er det uden sammenligning den bedste mazarinbund,« siger Henrik Yde, da Berlingske fanger ham over telefonen.

Men hvordan kom det egentlig frem, at Michelin-kokken Henrik Yde synes, at en tilfældig bloggers mazarinbund er verdens bedste?

Jo, ser I: Få dage forinden skrev én af Berlingskes journalister en opdatering på sin private Facebook-profil, hvor hun ærligt fortalte, at hun kun har bagt jordbærkage én gang i denne sæson. Pludselig dukker Henrik Yde op i kommentarfeltet med et spørgsmål:

»Vil du have opskriften på verdens bedste mazarinbund til jordbærrene?,« skriver han.

Det vil Facebook-forsamlingen gerne.

»Charlotte, der har blogget opskriften, ved ikke, at jeg har lavet hendes tærte mindst 100 gange. Det er den perfekte mazarin,« kommenterer han.

Dét er en sjov, lille historie, tænker journalisten, som ivrigt forsøger at finde frem til denne »Charlotte«, som Henrik Yde omtaler.

Problemet er bare, at Charlotte ikke har andre kontaktoplysninger end en mail, som knytter sig til hendes blog - som hun i øvrigt ikke har været aktiv på siden den 6. september 2013.

Det sidste, som Charlotte lagde op på sin blog, før hun stoppede med at blogge, var et billede af hendes søn. Billedet indeholder et vandmærke med logoet »rvmFOTO«. Berlingskes journalist finder frem til fotografen og giver ham et kald:

»Goddag, mit navn er Stefanie Mather. Jeg er journalist på Berlingske, men jeg ringer med en lidt mærkelig forespørgsel,« forsøger journalisten sig.

»Jeg lytter,« lyder det fra den anden ende af røret, da fotografen Rune von Moos tager telefonen.

»Jeg har set et billede af en lille dreng på en blog, der hedder ’Verden ifølge Charlotte’. Jeg vil høre, om du kender Charlotte eller har nogle kontaktoplysninger på hende?«

Rune von Moos: »Hvad hedder hun til efternavn?«

»Det er jeg ikke klar over. Det er det, der er problemet.«

Rune von Moos: »Javel, ja. Men det er længe siden, at hun har været aktiv på bloggen, ikke?«

»Jo, sidst hun lagde noget op, var i 2013. Men jeg vil gerne i kontakt med hende, fordi en Michelin-kok har beskrevet en af hendes opskrifter som verdens bedste.«

Rune von Moos lader ikke begejstringen løbe af med sig, men han bløder alligevel lidt op:

»Det er min datter. Lad mig lige finde hendes nummer.«

Udrustet med Charlottes nummer griber journalisten røret:

»(…) Jeg ringer for at fortælle dig, at Michelin-kokken Henrik Yde beskriver din opskrift på mazarintærte som verdens bedste. Hvad siger du til det?«

»Øøøh, hvad? Bruger Kiin Kiins Michelin-kok min opskrift?,« spørger hun måbende efter at have været mere eller mindre tom for ord nogle sekunder.

Charlotte Willemoes, som hun hedder, anede ikke, Henrik Yde var vild med hendes mazarintærte. »Men skulderklap til mig,« griner hun.

Faktisk har Charlotte Willemoes aldrig selv brugt opskriften til jordbærkage, som Henrik Yde ellers opfordrer folk på Facebook til. »Det er jo en mazarintærte,« forklarer hun.

»Det er vildt… Jeg tror måske, at jeg rødmer lidt, hvis jeg skal være helt ærlig. Og jeg har ikke engang spist på hans restaurant,« lyder det.

Men mazarintærten er tilsyneladende verdens bedste bund til jordbærkagen. Det skrev Henrik Yde i sin Facebook-kommentar, og det står han ved, da Berlingske ringer.

»Jamen det er verdens bedste, fordi den holder. Den har en god mandelsmag, og der bruges lækre råvarer. Smagen mindede mig om min barndom, hvor jeg tit fik ægte jordbærkage - de er svære at opdrive i dag. Den ramte smagen af en bager, som tager sin jordbærkage alvorligt.«

Henrik Yde forklarer, at han søger på alt om mad og vin på nettet. Når han for eksempel skal finde ud af, hvordan han skal lave baguette, tager han 50 opskrifter på nettet, lægger dem sammen og dividerer dem ud. På den måde får han gennemsnittet af de forskellige opskrifters bud på dosering af mel, vand og salt. Først derfra begynder han selv at justere opskriften.

Derfor surfer han tit rundt på nettet og finder opskrifter, som blogger har lagt ud og lavet.

»Jeg har den største respekt for opskrifter, der virker. Jeg elsker de bloggere, som tænker sig om i fire minutter, inden de poster. Det betyder meget, at de faktisk har tænkt over råvarerne og ikke bare anbefaler, at man bruger færdigprodukter fra supermarkedet.«

Egentlig er Charlotte Willemoes opskrift jo på en mazarintærte, men Henrik Yde bruger den til jordbærkage. Og når han finder noget, som han kan lide, tænker han altid, »hvordan kan den gøres endnu bedre?«.

»Jeg går ind og udvikler. Først lavede jeg Charlottes opskrift med nougat, men jeg synes, at det fungerer bedre uden.«

Charlotte Willemoes’ opskrift er den, som Henrik Yde har delt allermest med sine venner, fortæller han.

Mens Charlotte Willemoes stadig er i røret, spørger jeg hende, om der er noget, hun gerne vil have, at jeg skal formidle videre, når jeg ringer til Henrik Yde. Her lyder svaret:

»Du kan sige til ham, at jeg gerne kommer og tester, hvis han har en opskrift. Så skal jeg nok sige, om den er lige så god som min. Det behøves ikke at være en mazarintærte.«

Og da jeg forelægger Henrik Yde udmeldingen, bringer det svingninger i kæbetøjet.

»Det kan vi da sagtens finde ud af, det er intet problem,« siger han og slutter:

»Jeg kan næsten fornemme, at jeg er nødt til at bage og komme ind med den til dig.«

Vi aftaler, at mandag er en god jordbærkage-dag.

Så… vi på Berlingske glæder os, Henrik Yde!

Du kan finde opskriften her.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.