Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Kampene raser: Ingen tør flyve til Yemen med nødhjælp

Dansk Røde Kors kæmper for at finde fragtfly, som tør flyve til Yemen med nødhjælp. Mandag lykkedes det organisationen at få et passagerfly med et lægehold til det krigsplagede land.

De seneste to uger har kampene raset i Yemen. Manden her er medlem af en af de ztammer, der er loyale overfor Yemens præsident
De seneste to uger har kampene raset i Yemen. Manden her er medlem af en af de ztammer, der er loyale overfor Yemens præsident

Selv om et passagerfly fra Dansk Røde Kors mandag kunne lande i Yemens hovedstad med et hold læger, har landet fortsat desperat brug for medicinske forsyninger, kirurgisk udstyr og sundhedspersonale.

Det understreger Anders Ladekarl, generalsekretær i Dansk Røde Kors, over for Berlingske Nyhedsbureau tirsdag. Organisationen har Saudi-Arabiens tilladelse til at flyve til Yemen, men der er forsat store udfordringer i at få nødhjælpen frem.

»De flyselskaber, vi normalt flyver med, tør ikke flyve til Yemen. Så vi kæmper stadig med at finde fragtfly, som tør lande i landet,« siger han.

Ifølge de seneste tal fra FN er omkring 519 personer blevet dræbt i Yemen og næsten 1.700 er blevet såret i løbet af de seneste to uger, hvor kampene mellem houthi-oprørere og den saudiarabisk-ledede koalition har ført til voldsomme blodsudgydelser. Samtidig er omkring 10.000 flygtet fra deres hjem, nogle ved at krydse havet til Djibouti og Somalia.

De heftige kampe resulterer i mange sårede, og bare i løbet af de sidste døgn er der ifølge Anders Ladekarl kommet omkring 1.500 sårede på landets hospitaler, som mangler medicinsk udstyr.

»Det er handler om liv og død. Der er nogle af de sygehuse og klinikker, hvor vores folk er, som ikke kan behandle sårede, fordi der simpelthen ikke er nok materialer og udstyr på stedet,« siger han.

Generalsekretæren håber derfor, at det lykkes Dansk Røde Kors at få sendt to fragtfly til Yemen i løbet denne uge. Det er dog en stor udfordring.

»Vi har tre ladninger af forsyninger klar til at blive sendt af sted - inklusiv et kirurgisk team. Men en ting er at få lov til at flyve i luftrummet, hvilket er på plads nu. Noget andet er at sikre, at lufthavnen er sikker at lande i,« siger han og uddyber:

»Kampene svinger frem og tilbage. Senest i går (mandag, red.) blev en lufthavn overtaget af endnu en gruppe oprørere. Så det er forbundet med meget store vanskeligheder overhovedet at få lov til at lande med nødhjælpen i Yemen.«

Europæiske luftfartsmyndigheder opfordrede i sidste uge flyselskaber til at undgå luftrummet over Yemen på grund af voldsomme luftangreb.

Også Læger uden Grænser kæmper med at få nødhjælpen frem.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.