Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Kameraovervågning kan give falsk tryghed

På trods af en knækket indbrudskurve begås der fortsat over dobbelt så mange indbrud juleaften og den 25. og 26. december sammenlignet med resten af året.

Efter at juleindbruddene peakede i 2013, er det de sidste to år lykkedes at brække kurven nedad igen.

Selvom de aktuelle tal fra den netop overståede jul ligger en smule over 2014, så er der stadig et langt stykke op til niveauet i 2013 og årene forud.

Julen er traditionelt indbrudstyvenes store højtid med mere end dobbelt så mange indbrud juleaften og den 25. og 26. december sammenlignet med årets øvrige dage.

Når det er lykkedes at bringe tallet ned de senere år, så skyldes det måske, at stadigt flere vælger at gøre livet besværligt for indbrudstyvene.

Hver fjerde dansker har de seneste par år foretaget ændringer i boligen for at sikre sig mod indbrud. Det viser en undersøgelse blandt godt 2.000 danskere foretaget af Userneeds for Ingeniørforeningen.

De mest populære former for forebyggelse er forstærkning af døre og vinduer og etablering af alarmer.

Men danskerne installerer også i stigende grad kameraovervågning af eget hjem. Fire procent af befolkningen har således lavet privat overvågning af deres bolig. Omregnet til antallet af boliger svarer det til, at godt 92.000 hjem de seneste par år et blevet udstyret med kameraer.

Men eksperter advarer. Kameraovervågning kan vise sig at være det samme værd som en ulåst dør, lyder advarslen fra Ingeniørforeningens ekspert i it-sikkerhed, Jørn Guldberg.

- Der er flere eksempler på, at hackere har udnyttet, at kameraernes ejere ikke har sikret dem ordentligt med en kode. Dermed er der fri adgang til at se, hvornår der er fri bane til at begå indbrud.

- Derfor er det vigtigt at sikre overvågningssystemet med en kode, du selv laver. Mange af os ved, vi skal have en solid lås i vores hoveddør. Det samme gælder i princippet den router, som styrer vores hjemmenetværk, siger han.

Det Kriminalpræventive Råd fraråder ikke direkte private at installere videoovervågning. Men rådet anbefaler, at man som boligejer prioriterer tiltag såsom passiv indbrudssikring, naboovervågning og alarmsystemer.

Indtil videre er der ifølge Rigspolitiet begået godt 1300 indbrud i juledagene i år på landsplan.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.