Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Kæmpe-SFOer på vej i København

Københavns Kommune vil indføre fritidstilbud med op til 560 børn. Kæmpeinstitutioner kan blive en ren børnefabrik, advarer professor.

Fremover skal flere og flere børn samles i de københavnske SFOer for at lægge perleplader, lege i puderummet og løbe rundt på legepladsen.

Københavns Kommune har nemlig planer om at udvide antallet af fritidstilbud med plads til flere end 500 børn, fremgår det ifølge Politiken af et notat fra børne- og ungdomsudvalget i Københavns Kommune.

I dag er der otte fritidstilbud i kommunen med 250 børn eller derover, og det antal skal udvides til 34 tilbud med op til 560 børn, skriver avisen.

Planen om at øge antallet af de såkaldte kæmpeinstitutioner i hovedstaden møder allerede modstand, før børne- og ungdomsforvaltningen har besluttet, hvordan institutionerne bedst kan implementeres i de lokale skoledistrikter. Blandt andet forældrene i kommunen er bange for, at kontakten mellem de voksne og børnene på institutionen bliver forringet.

»Vi siger ikke, at store institutioner nødvendigvis er dårlige. Men det er simpelthen ikke lykkedes politikerne at berolige forældrene, fordi de hverken kan svare på eller dokumentere, hvordan det store skal blive godt,« siger Nina Reffstrup, der er presseansvarlig i Københavns Forældreorganisation, til Politiken.

Også professor i pædagogik på Aarhus Universitet Stig Broström stiller sig skeptisk over for København Kommunes planer. Selvom han godt kan se, at der kan være økonomiske fordele ved at sammenlægge institutioner og gøre dem større, frygter han, at institutionerne bliver til børnefabrikker:

»Risikoen er, at det hurtigt bare bliver pasning. Nogle løser det naturligvis bedre end andre. Men der er mange eksempler på, at børnene sejler rundt. Jeg er ikke imponeret,« forklarer han til avisen.

Ifølge Pia Allerslev (V), der er børne- og ungdomsborgmester i Københavns Kommune, er det en økonomisk nødvendighed at sammenlægge institutionerne, fordi de små fritidstilbud ikke er økonomisk rentable.

»Hvis ikke vi gør det her, er det vores frygt, at vi stille og roligt vil udsulte de små institutioner, fordi de vil have meget få penge til at lave aktiviteter for,« siger hun til Politiken.

Politikerne i kommunen skal tage endelig beslutning om fritidstilbuddene 18. marts 2015. Indtil 6. februar har forældre, ledere og institutioner mulighed for at komme med løsningsinput.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.