Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

K: Frivillighed skal mindske ensomme ældres pilleforbrug

Mere end 23 procent af danskere over 80 år får medicin mod depression. Et større fokus på frivilligt arbejde blandt de ældre kan bremse den skræmmende tendens, mener De Konservatives Benedikte Kiær.

Næsten hver fjerde person over 80 år får antidepressiv medicin, og forbruget blandt de ældre er således cirka tre gange så højt som i resten af befolkningen. De Konservative peger på, at flere ældre skal have mulighed for at modtage og udføre frivilligt arbejde for at komme ensomheden til livs.

- Det er en skræmmende udvikling, at vi har et stort forbrug af de her depressionsmidler, blot fordi man er ensom eller har manglende livskvalitet. Ensomhed er en sindstilstand, som man kan arbejde med på andre måder end medicinering. Man skal hellere få skabt relationer, simpelthen møde nye mennesker, så man på den måde kan få afhjulpet sin ensomhed, siger social- og sundhedsordfører Benedikte Kiær (K) til Berlingske Nyhedsbureau og uddyber:

- Vi skal skabe bedre rammer for frivillighed. I flere år har lysten til at engagere sig og gøre noget for andre i form af frivilligt arbejde været stigende. Frivilligheden skal i langt højere grad være mulig på plejehjem, ligesom vi skal gøre det nemmere for ældre at engagere sig i frivilligt arbejde.

Ældresagen, Psykiatrifonden og praktiserende læger mener alle, at det høje forbrug af antidepressive midler hos de ældre er foruroligende. Også sundhedsminister Astrid Krag (SF) er bekymret og siger i et kort svar til Jyllands-Posten, at »vi måske for ofte griber til de lette løsninger« og pointerer, at regeringens såkaldte forebyggelsespakker til kommunerne kan bidrage med alternative løsninger for de ensomme ældre.

Men det er ifølge Benedikte Kiær slet ikke nødvendigt at bringe store initiativer som forebyggelsespakkerne i spil i den her sammenhæng. Det handler om sund fornuft.

- Når mennesker bliver alene og mister deres omgangskreds, skal vi bistå dem i at engagere sig i foreningsliv og i nye omgangskredse fremfor at sætte store forebyggelsespakker i gang. Det er overhovedet ikke nødvendigt. Det handler i stedet om at bruge vores sunde fornuft, siger Benedikte Kiær, der mener, at der i dag findes misforståede bekymringer over at lade ikke-plejeuddannede engagere sig på plejehjem:

- Den bekymring vil jeg meget gerne mane til jorden. Når det handler om ensomhed, kan frivillige gøre rigtig meget.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.