Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Juraprofessor: Folketinget skal bestemme forsørgerpligten

Ifølge professor viser dom om forsørgerpligt, at Folketinget har vide rammer inden for beskæftigelsesområdet.

Det var ikke i strid med grundloven, da man i 2013 besluttede, at ugifte samlevende par skulle forsørge hinanden, hvis den ene kom på kontanthjælp.

Det har retten i Helsingør mandag besluttet, og det kommer ikke bag på juraekspert Jens Elo Rytter, professor ved Københavns Universitet.

- Dommen er som forventet. Det er ikke i strid med forsørgelsespligten i grundloven, fordi det er op til Folketinget at bestemme, hvilke mennesker der har forsørgerpligt over for hinanden. Det står der direkte i grundloven, siger han.

Han mener alligevel, at dommen er interessant, fordi den siger, at der er vide rammer for politikerne, når det gælder beskæftigelsespolitikken.

- Jeg synes, det ser ud som om, at vi med dommen får bekræftet, at på det økonomiske og sociale område, der har politikerne altså ret stort råderum, før de begynder at overtræde grundloven og menneskerettighederne, siger han.

Det er tre kærestepar, der har lagt sag an mod Beskæftigelsesministeriet med påstand om, at loven om gensidig forsørgerpligt var et brud på grundloven.

Konkret handler det om grundlovens § 75 og § 73.

De handler henholdsvis om statens pligt til at forsørge borgere, der ikke kan klare sig selv, og om ejendomsrettens ukrænkelighed.

Retten i Helsingør peger imidlertid på, at grundloven ikke indeholder et forbud mod, at der ved lov pålægges nogen en forsørgerpligt.

På samme måde kan loven heller ikke siges at konflikte med ejendomsrettens ukrænkelighed, der tager udgangspunkt i den velhavende part i forholdene, fastslår retten.

Loven om gensidig forsørgerpligt nåede kun at være indført i to år, før den efter voldsom kritik blev skrottet igen med virkning fra 1. januar 2016.

Mindst 7000 par har været omfattet af loven.

I Beskæftigelsesministeriet afventer man nu, om mandagens dom ankes, inden man kommenterer dommen yderligere.

- Vi konstaterer, at byretten er kommet frem til, at reglerne ikke var i strid med grundloven. Dommen kan ankes, og derfor afventer vi nu og ser, om dommen bliver anket til landsretten, skriver beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V) i et skriftligt svar.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.