Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Jordemødre på disse 14 fødesteder rammes af lock-out

Regionerne vil ikke ramme fødende med en lockout. Alligevel er jordemødre på 14 afdelinger lockout-truede.

Arkivfoto. Regionerne vil ikke ramme fødende med en lockout. Alligevel er jordemødre på 14 afdelinger lockout-truede.
Arkivfoto. Regionerne vil ikke ramme fødende med en lockout. Alligevel er jordemødre på 14 afdelinger lockout-truede.

Jordemødre på 14 fødestuer landet over har modtaget et lockout-varsel.

Det sker selv om en eventuel lockout ikke skal have konsekvenser for de fødende, som regionernes chefforhandler, Anders Kühnau, tidligere har meldt ud.

Den omfattende lockout undrer derfor Jordemoderforeningen.

»Vi har kun udtaget to fødesteder til strejke, fordi det er minimum for at frigøre os fra overenskomsten. Men når 14 fødesteder udtages til lockout, frygter vi, at gravide og fødende kan komme i klemme,« siger Stina Kruse Skov, næstformand i Jordemoderforeningen.

»Derfor sætter vi spørgsmålstegn ved, hvordan regionerne kan sige, at der ikke kommer flere gravide i klemme som konsekvens af lockouten, end der ville med strejken,« siger Stina Kruse Skov.

Der er dog en årsag til, at der er flere fødesteder udtaget til lockouten end strejken.

»Vi har udtaget alle de afdelinger i lockouten, som vil blive ramt af strejken på den ene eller anden måde. Hvis eksempelvis vaskeriet på et hospital strejker, vil det indirekte ramme fødeafdelingen, som derfor også inkluderes i lockouten,« siger Anders Kühnau.

Der er endnu ikke forhandlet et nødberedskab på plads, som kan træde i kraft, hvis der opstår konflikt.

»Vi forventer, at de fødende bliver omfattet af et nødberedskab. Derfor vil lockouten i princippet ikke ramme nogen fødende,« siger Anders Kühnau.

Alle jordemødrenes opgaver er absolut nødvendige og bør ifølge Jordemoderforeningen inkluderes i nødberedskabet, hvis ingen fødende eller gravide skal komme i klemme under en eventuel lockout.

Anders Kühnau kan dog ikke på stående fod garantere, at alle jordemødrenes opgaver bliver inkluderet i rammeaftalen for nødberedskabet.

Nødberedskabet skal være på plads, senest dagen før arbejdet indstilles.

Danske Regioner har mandag meldt ud, at op mod 80.000 regionalt ansatte bliver ramt af en lockout, hvis forhandlingerne om en ny overenskomst ikke når i mål, og det ender med en konflikt med arbejdstagerne.

Lockouten, som kan træde i kraft fra 10. april, vil ramme stort set lige bredt i alle regioner, forklarer Anders Kühnau.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.