Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Jøder lever i frygt for overfald

Overfald på jøder i Danmark er taget til i de seneste år. Dødstrussel mod jøder fra Osama bin Ladens højre hånd har sat Det Mosaiske Troessamfund i højt alarmberedskab.

»Jøderne forstår kun mordets og blodsudgydelsernes sprog og bliver kun overbevist af en ligkiste.«

Sådan lyder det i øjeblikket svulstigt fra Osama bin Ladens højre hånd i Al-Qaeda-netværket, Ayman al-Zawahiri. At den højtstående fundamentalist samtidig opfordrer til terror mod jøder i broderlandet Norge øger kun den i forvejen anspændte stemning hos herboende jøder.

I sidste weekend var det nyheden om selvmordsbomber mod bl.a. en jødisk ejet restarant og en jødisk klub i den marrokanske hovedstad Casablanca, der prægede dagsordenen. Og for en måned siden var jøderne i Øresundsregionen ekstra på vagt, da det jødiske kapel i Malmø blev ramt af en brandbombe. Moskeen i Malmø blev samtidig ramt af en brand. og nogle havde malet en Davidsstjerne på moskeen. Politiet i Malmø mener ikke, at der er en sammenhæng mellem de to brande, men danske jøder frygter, at der vil opstå voldelige sammenstød mellem jøder og muslimer i både Malmø og København.

Berlingske Tidende har til denne artikel talt med talsmanden og den sikkerhedsansvarlige for Mosaisk Troessamfund i Danmark, Jacques Blum, samt en række andre personer med kendskab til jødernes sikkerhed. Og der tegner sig et klart mønster.

Siden den seneste palæstinensiske opstand - intifadaen - begyndte for tre år siden, er volden og truslerne mod jøderne her i landet taget til. 2002 er det første år, hvor Mosaisk Troessamfund systematisk har registret indberetninger om vold og trusler mod jøder.

Det officielle tal er på 64 overfald. Men mange ønsker ikke at lade sig registrere, når Mosaisk Troessamfund beder om personoplysninger. Derfor er det reelle antal af overfald langt større.

Oftest er der tale om »spontane« episoder. Det karakteristiske mønster er, at mange jøder højest tør betro sig til venner og bekendte. En politianmeldelse vil føre til repressalier, frygter de. Og mange jøder ved af bitter erfaring, at det ikke nytter at tage kampen op på stedet, for gerningsmændene er i stand til hurtigt at mobilisere »hjælpere« over mobiltelefonen.

Den farlige kalot
Berlingske Tidende har haft adgang til listerne over indberetninger til Mosaisk Troessamfund, og det viser sig, at mere end 90 procent af gerningsmændene er muslimske mænd. Langt den overvejende del er af mellemøstlig herkomst, enkelte er somaliere og pakistanere.

Jøder har i de seneste år taget deres forholdsregler. Ingen går med symboler som kalot eller Davidsstjerne. Men hvis det alligevel hænder f.eks. efter et besøg i synagogen i København beder jødiske sikkerhedsfolk dem om at få kalotten af i en fart. Ikke uden grund. En amerikansk jøde blev på vej til en kosher-restaurant i København overfaldet og snittet med et barberblad i ansigtet, fordi han bar kalot på Strøget. En rabbiner blev overfaldet af ti drenge på Odense banegård. Han blev sparket og slået på vej ind i et tog. Ingen af episoderne har været omtalt i danske medier, for de blev aldrig anmeldt.

I fjor blev en 15-årig jødisk skoledreng fra København slået og sparket og fik en brækket næse efter et overfald af en lille gruppe muslimer. Andre børn fra samme skoler er blevet slået og spyttet på.

Nørrebro i København er det mest risikofyldte sted. Her blev en ung jødisk mand i fjor overfaldet og gennembanket i et motionscenter, fordi han bar en kæde med en davisstjerne i.

Andre har haft lignende oplevelser, hvor truslen har lydt på, at de vil blive sprættet op, hvis de nogensinde mere viser sig i bydelen.

»Mange herboende muslimer skelner ikke mellem os jøder, der bor i Danmark, og israelske jøder. De tror, at vi har sammenfaldende holdninger. Måske fordi de samme personer ikke opfatter sig selv som danskere, selv om de bor her,« siger en jødisk mand.

Myndigheder holder øje med ekstremistiske islamiske grupper og bevægelser, den mest kendte er Hizb-ut-Tahrir. En bevægelse, hvis talsmand er dømt for at have fremsat mordtrusler mod jøder. Hizb-ut-Tahrir står stærkt på Nørrebro og tæller ikke kun utilpassede teenagedrenge, men også muslimske akademikere.

Kraftig opfordring
Den israelske regering foretager løbende analyser af antisemitisme. I den seneste tales om en betydelig optrapning i 2002. Frankrig og Belgien topper listen, men også Danmark og Sverige nævnes. Det anerkendte uafhængige institut til overvågning af menneskerettigheder Human Rights Watch bekræfter tendensen. I en rapport fra april i fjor opregner instituttet en lang række overgreb mod jøder i europæiske lande og opfordrer kraftigt myndighederne til at gøre noget ved det. I den forløbne uge har der været to møder mellem Mosaisk Troessamfund og Politiets Efterretningstjeneste om øget sikkerhed for jøderne.

Hjælp i Norge
I Oslo har den norske regering netop afsat 6,5 mio. kr. til at sikre den jødiske synagoge. Og herhjemme har Jacques Blum, talsmand og sikkerhedsansvarlig for Det Mosaiske Troessamfund, rost initiativet og opfordret danske myndigheder til at følge eksemplet op.

»For os jøder er drømmen jo at leve et lige så normalt liv som alle andre danskere. Derfor vil vi helst begrænse vagter, overvågning og alt det dér allermest muligt. Men jeg er meget tilfreds med PETs professionelle tilgang til problemet,« siger Jacques Blum.

Én ting er den konkrete risiko. Den anden frygten selv, påpeger han. For den risikerer i alvorlig grad at begrænse eller ligefrem ødelægge jøders muligheder for at færdes og leve et frit liv som andre almindelige borgere i Danmark.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.