Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Jelved: Tyrkisk modudstilling skal godkendes

Kulturminister Marianne Jelved (R) understreger, at en alternativ tyrkisk udstilling om det armenske folkemord skal godkendes af Det Kongelige Bibliotek.

Tyrkiet lagde i oktober pres på Det Kongelige Bibliotek og fik lov til at arrangere modudstilling om det "såkaldte" armenske folkemord. Den oprindelige udstilling, der har medført alt balladen var opstillet på Universitetsbibliotektet på KUA på Amager.
Tyrkiet lagde i oktober pres på Det Kongelige Bibliotek og fik lov til at arrangere modudstilling om det "såkaldte" armenske folkemord. Den oprindelige udstilling, der har medført alt balladen var opstillet på Universitetsbibliotektet på KUA på Amager.

Den diplomatiske ballade om en alternativ udstilling om det armenske folkemord på Det Kongelige Bibliotek får nu kulturminister Marianne Jelved (R) til at understrege, at den kommende udstilling skal godkendes af bibliotekets ledelse.

Reaktionen fra ministeren kommer i et svar til Nikolaj Villumsen fra Enhedslisten, der har kritiseret, at den tyrkiske ambassade har fået tilladelse til at lave en udstilling med titlen »Det såkaldte armenske folkemord« på Det Kongelige Bibliotek.

»Jeg kan af af gode grunde ikke udtale mig om den kommende udstilling, da der endnu ikke fremkommet konkrete oplysninger, om hvad den skal rumme. Det Kongelige Bibliotek har oplyst, at man endnu ikke har modtaget noget konkret. Det Kongelige Bibliotek Bibliotek har samtidig oplyst at udstillingen skal undergå en faglig vurdering,« lød det i et svar fra Marianne Jelved i Folketingssalen i dag.

Det er Det Kongelige Biblioteks direktør, Erland Kolding Nielsen, der har tilbudt den tyrkiske ambassade at lave en udstilling med sin version af begivenhederne omkring 1915, efter at den armenske ambassade op til jul viste udstillingen »Det armenske folkemord og den skandinaviske reaktion«. Tyrkiet fastholder nemlig, at de massakrer, der foregik, ikke kan kategoriseres som folkedrab, mens Armenien internationalt kæmper for at få anerkendt begivenhederne som folkedrab. Debatten om udstillingen buldrede på sit højeste i december, netop som posten som kulturminister skiftede fra Uffe Elbæk (R) til Marianne Jelved. Og hun har siden sin tiltrædelse afvist at stille op til interview om sagen.

"Det er ingen hemmelighed, at tyrkerne ikke anerkender betegnelsen folkemord om de tragiske begivenheder i 1915. Det jeg gerne vil understrege her, er at Det Kongelige Bibliotek har tilbudt en tilsvarende parallel udstilling foranlediget af den tyrkiske ambassade. Det Kongelige Bibliotek forbeholder sig retten til at vurdere fagligheden af udstillingen," lød det fra Marianne Jelved.

Oprindelig var der dog intet krav om, at den tyrkiske alternative udstilling skulle godkendes af bibliotekets ledelse, fremgår det af et mødereferat fra et møde mellem Erland Kolding Nielsen og den tyrkiske ambassadør i oktober 2012. Her fremgår det blot, at udstillingen skulle vises på samme rammer og vilkår som den armenske version. "Det kunne tyde på, at nogen har trådt i spinaten, at ministeren nu må understrege, at udstillingen skal godkendes. Det er positivt, at ministeren understreger det. Men det er beskæmmende, at der overhovedet er behov for det," siger Nikolaj Villumsen (Ø) og tilføjer:

"Det virker ærlig talt, som om, at direktøren på Det Kongelige Bibliotek har brændt nallerne i en storpolitisk konflikt, hvor han er kommet til at stille sig på den forkerte side. Jeg synes, at det er positivt, at der bliver sendt et meget klart signal fra ministeren om, at danske forskningsinstitutioner ikke kan misbruges. Lige meget om det er den iranske ambassade, der benægter Holocaust eller den tyrkiske ambassade, som benægter det armenske folkemord," siger Nikolaj Villumsen.

Den armenske udstilling på Det Kongelige Bibliotek blev pillet ned 15. december. Oprindelig var det planen, at den tyrkiske udstilling skulle have været færdig i december, men af uvisse årsager er udstillingen blev udskudt på ubestemt tid.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.