Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

»Jeg elsker ikke at være mor«

Jeanett Drevsfeldt og Luna Munk blogger begge om deres moderskab. De to unge kvinder er mødre på vidt forskellig vis. Alligevel oplever de fuldstændig det samme: De møder kritik for deres måde at være mor på.

Jeanett Drevsfeldt er mor og driver bloggen missjeanett.dk, hvor hun blandt andet skriver om, hvordan hun oplever det at være mor - en rolle, hun ikke elsker.
Jeanett Drevsfeldt er mor og driver bloggen missjeanett.dk, hvor hun blandt andet skriver om, hvordan hun oplever det at være mor - en rolle, hun ikke elsker.

Det skete første gang, da Jeanett Drevsfeldt var gravid. En fremmed dame kom hen til hende i Netto, nussede hende på maven og gjorde hende pludselig til et offentligt anliggende.

Sidenhen er det sket igen og igen, at folk har haft en holdning til eller har maset sig ind i den 32-årige kvindes måde at være mor på. Moderskabet kan man her i 2016 ikke have for sig selv. Det er ejet af alle, har hun erkendt.

Når hun via sit levebrød - bloggen missjeanett.dk - har skrevet til sin egen generation af mødre om, hvordan hun ser kritisk på mor-rollen eller gerne vil rejse under sin barsel med mand og barn, har det skabt en masse kritiske kommentarer. Røsterne har alle fortalt hende det samme. Der findes kun én rigtig måde at være mor på.

»Det er en kvinde, der giver sig fuldstændig hen til moderskabet. Samfundet forventer af mig, at jeg først og fremmest er mor. Og så er man alt det andet bagefter. Man forventer også, at sådan har alle kvinder det. Hvis man ikke bekender sig til den rolle, er man suspekt. Jeg elsker ikke at være mor. Jeg elsker min tre-årige datter mere end noget andet. Men jeg elsker ikke rollen som mor. Den fylder ikke hele mit liv ud,« siger hun.

Rum til flere mødre

Når Jeanett Drevsfeldt rynker på brynene over moderskabs-debatten er det mest af alt, fordi det undrer hende, at hun som en del af en generation af yngre mødre skal tvinges ned i en mor-rolle, som hun egentlig troede, vi var i gang med at viske ud og erstatte med en ny.

»Problemet er, at vi unge kvinder får at vide, at vi skal tage en uddannelse og være innovative, men når vi får børn, skal vi rulle det hele tilbage igen og være tilfredse med at være mødre og helst ikke så meget andet. Politikerne vil gerne have, at vi kvinder tager på arbejde og får en karriere, men samtidig skal vi som mødre være fuldt dedikeret til morrollen. Vi burde som samfund minimum være kommet dertil, hvor vi kan rumme, at mødre nu engang er forskellige. At der er mange mor-modeller imellem speltmoren og karrieremoren.«

Hun kender mange unge kvinder, der har det på samme måde. Men de tør ikke sige det højt.

»Det er stadig kontroversielt at sige som kvinde, at man gerne vil være andet end mor. En skrev til mig, at der måtte være noget mentalt galt med mig, og andre undrede sig: Om det var for hårdt for mig at være mor? Folk har ledt efter en grund, for det kunne da virkelig ikke passe. Sagen er den, at jeg nok hverken elsker eller hader at være mor. Jeg er i en gråzone midt imellem, hvor jeg bare er mor.«

Når det gælder moderskabsdebatten, synes Jeanett Drevsfeldt, at kvinder selv er virkelig stride overfor hinanden. De har en kollektiv romantisering af, hvad en mor skal være.

»Det er bedst med en fuldstændig selvopofrelse af én selv, når man er mor. Jeg mener, at der i stedet skal være plads til at være den mor, man har lyst til at være. Uanset om man er hjemmegående eller kører karriere.«

Mor-bloggeren har stadig ikke helt regnet ud, hvorfor debatten bliver så hård, når det gælder mødres valg, og hvordan de kombinerer karriere og familieliv. Debat er sundt, synes hun. Men der er forskel på debat og så på at blande sig i andre menneskers liv.

»Der er ret stærke holdninger derude til moderskabet, og jeg har aldrig oplevet noget lignende, når jeg skriver om andre emner. Når mine indlæg går viralt og bliver debatteret, handler de altid om det. Jeg kan ikke helt forstå det. Måske er det fordi, at vi mødre er mere usikre. Vi har flere ting, vi skal leve op til end vores forældre. Jeg tror, at mødre før i tiden ikke skulle være så meget andet end mødre. Der var ikke så mange forventninger til dem andet end "bare" at være mor. I dag er der en lang liste af ting vi skal leve op til, og vi har flere muligheder for at fejle. Det føler jeg i hvert fald.«

​Kom ud af moderskabet

22-årige Luna Munk elsker at være mor. Hun har to drenge på henholdsvis to år og 11 måneder, og siden de kom til verden, har hun været så meget mor, at det går forud for alt andet. Hun ammer stadig begge børn, de sover hver nat i hendes seng, og det er deres behov, der altid kommer først.

Livet som mor blogger hun om på confessionsofapseudomom.dk, og ligesom Jeanett Drevsfeldt oplever hun, at folk altid har en meget stærk holdning til, hvordan hun er mor.

»Jeg synes selv, at man kan være mor på mange forskellige måder. Mange mener, at barnet skal sove i eget værelse, og at man skal stoppe med at amme. Jeg har det jo lige omvendt. Men opfattelsen er, at en rigtig mor er en mor, der også godt kan finde ud af at prioritere sig selv. Hun kan finde ud af at få passet sit barn og kan sætte fokus på sig selv. Den holdning møder jeg rigtig tit. Jeg er gået hen og blevet lidt for meget mor, siger de.«

Inden hun blev gravid, havde Luna Munk selv en meget klar overbevisning om, at hendes børn skulle sove i egen seng næsten fra fødslen af. Hun skulle helst amme i et halvt år, og allerede inden hun havde født, planlagde den unge kvinde, hvornår hun mon kunne tage på den første bytur.

»Da jeg fik min første dreng, ændrede det hele sig jo. Det blev bare sådan. Det er ikke fordi, at jeg har søgt information om langtidsamning. Det er sket stille og roligt i takt med, at jeg har lyttet til min søns behov. Nu har jeg bare lyst til at være sammen med mine børn. Længere er den jo ikke.«

Luna Munk er uddannet SOSU-hjælper, men læser nu enkeltfag for at kunne læse fysik på universitetet senere hen. Ellers har hun ikke et behov for at lave andet ved siden af moderskabet.

»I min generation er det normale, at man skal være en mor, der også har friheden. Hun skal være den moderne kvinde, der hurtigt kommer tilbage til arbejdsmarkedet og slipper sine børn. Men jeg har endnu ikke fået mine børn passet med overnatning ude.«

Træd ikke ved siden af

Da Berlingske bragte det omdiskuterede interview med advokat Eva Persson, der gik direkte på arbejde efter en uges barsel, lød kritikken af hende, at hun prioriterede sit arbejde for meget. Luna Munk oplever det stik modsatte. Hun prioriterer sine børn alt for meget.

Det er i hendes øjne et tegn på, at det bedste sted at være mor åbenbart er et sted midt imellem. Men hvad gør man, hvis man egentlig bare vil være mega meget mor?

»Folk undrer sig meget over, om jeg virkelig ikke selv har et behov for at komme ud alene. De kan ikke forstå, at jeg ikke har behov for at være mig selv og være ude hele tiden. Hvordan kan jeg dog holde det ud? Det er undertonen i det hele. At jeg helst hurtigt skal komme ud af det der moderskab.«

Når Luna Munk ser rundt på de mødre, hun kender, er det sådan, at man er en supermor, hvis man kan klare at have et liv ved siden af og så samtidig være mor. Der er skulderklap til de kvinder, der kan få deres børn passet, og der er skulderklap til dem, der kan vende tilbage til arbejdsmarkedet og gøre det til et rent 12-tal. Dem, der kan klare balancen, bliver opfattet som vinderne og som de bedste mødre, lyder hendes analyse fra moderskabets frontlinje.

»Uanset hvordan man er mor, er det dog som om, at folk altid kan sætte en finger på noget. Det viser, at der er et pres på os mødre for at gøre tingene helt rigtigt. Det er svært at finde ud af, hvad det helt præcist er.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.