Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Jagten på Mogens Amdi Petersen fortsætter

Højesteret har godkendt anklagemyndighedens anke i straffesagen mod Tvind-lederen og en række andre personer.

Tidligere forstander for Tvind, Mogens Amdi Petersen efter at Byretten i Ringkøbing torsdag 31. august 2006 havde frikendt ham for anklagerne for bedrageri.
Tidligere forstander for Tvind, Mogens Amdi Petersen efter at Byretten i Ringkøbing torsdag 31. august 2006 havde frikendt ham for anklagerne for bedrageri.

Højesteret siger god for, at straffesagen mod Mogens Amdi Petersen og tre andre Tvind-ledere kan fortsætte.

Rigsadvokaten har således torsdag - efter længere tids jagt på Tvind-lederne - fået Højesterets ord for, at det usædvanlige skridt med at forkynde anken af en dom fra byretten i 2006 i Statstidende, var helt i orden.

- Det er i mine øjne rigtigt, at vi i helt særlige tilfælde, hvor vi ikke kan komme i kontakt med tiltalte personer i udlandet, har muligheden for at forkynde anken i Statstidende, siger rigsadvokat Ole Hasselgaard i en pressemeddelelse.

- Det er mit håb, at ankesagen nu vil kunne gennemføres, og at de tiltalte vil møde op og medvirke til, at retten får det bedst mulige grundlag for at vurdere sagens forhold, som jo allerede i dag ligger ganske mange år tilbage, siger han.

Anklagemyndigheden har i bestræbelserne på at forkynde anken for Mogens Amdi Petersen og de tre andre været vidt omkring. Man har således forsøgt at få fat i Tvind-folkene i så forskellige egne af verden som Zambia, Venezuela, Malta og Mississippi i USA.

Alt sammen uden held, og derfor indrykkede man altså anken i Statstidende. Og det var helt i orden, lyder det fra Højesteret.

Lange udsigter for ankesag

Om det så rent faktisk udmønter sig i en egentlig ankesag er langt fra sikkert. Hvis Mogens Amdi Petersen og co. fortsat holder sig fra Danmark, har en ankesag således lange udsigter.

Tvind kom i politiets søgelys, da en tidligere Tvind-lærer i 2000 stod frem i en TV2-dokumentar og fortalte, at »Den Humanitære Fond« fra Tvind, som ligger til grund for straffesagen, var rent fup.

Den juridiske proces i forbindelse med Tvind begyndte, da Mogens Amdi Petersen i 2002 blev fundet i USA, arresteret og udleveret til Danmark. Det kulminerede i første omgang med, at Amdi Petersen og seks andre Tvind-topfolk blev frifundet i byretten i 2006.

Da anklagemyndigheden ankede dommen til landsretten, var hovedpersonerne væk, og man kunne ikke forkynde anken personligt, hvilket satte retssagen på pause. Indtil juli sidste år hvor anklagemyndigheden, under store protester fra forsvaret, forsøgte sig med den sidste udvej - at forkynde elektronisk i Statstidende. I april i år fastslog Vestre Landsret, at anken er forkyndt for Tvind-ledelsen, og torsdag stadfæstede Højesteret så den afgørelse.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.