Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

It-ekspert: WannaCrys skabere bryder hackernes kodeks

Det store virusangreb, der ruller over verden, er konsekvensen af, at det er blevet meget let at skabe vira.

Det er blevet markant lettere at lave software, der låser computere og gør bagmændene i stand til at kræve løsepenge.
Det er blevet markant lettere at lave software, der låser computere og gør bagmændene i stand til at kræve løsepenge.

Det store cyberangreb, der har ramt verden i weekenden, er ikke bare underligt amatøragtigt. Der er også imod det normale morale kodeks blandt hackere.

Det siger trusselsanalytiker hos it-sikkerhedsfirmaet Bitdefender Bogdan Botezatu.

Angrebet består af virussen WannaCry. Den udnytter et kendt sikkerhedshul i Windows-computere. Kommer virussen ind, bliver ens computer låst, og man bliver opkrævet løsepenge.

»Det er et smukt sikkerhedshul, de har udnyttet. Men dele af koden er taget fra »open source-software«, og gruppen bag skal stadig manuelt låse computere, der bliver betalt løsepenge for, op.«

»Det får mig til at tænke, at denne gruppe ikke har erfaring med lave denne slags »ransomware« og ikke er så gode, som mange andre, der laver det, er,« siger Bogdan Botezatu.

Det er dog forventet, fortæller it-specialisten. For det er blevet markant lettere at lave software, der låser computere og gør bagmændene i stand til at kræve løsepenge.

»Det er blevet så let, fordi så meget software kan købes færdigt, at meget, meget uprofessionelle mennesker er begyndt at gøre det.«

»Det er skræmmende, for vi er ved at nå et punkt, hvor selskabers data bliver taget gidsel af 18-årige uden ekspertise,« siger Bogdan Botezatu.

Samtidigt er strømmen til denne nye form for kriminalitet en medvirkende årsag til, at miljøet er forrået. WannaCry har eksempelvis ramt hospitaler.

»De grupper, der laver »ransomware«, plejede at have et kodeks, hvor de ikke gjorde noget, der bragte menneskeliv i fare. Folk, der gjorde det, blev hånet i de fora på nettet, hvor de taler sammen.«

»Men det har WannaCry gjort. Der er ingen ære længere hos de her kriminelle. Men det er som forventet,« siger Bogdan Botezatu.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.