Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Isolation til 15-årig bekymrer Retspolitisk Forening

15-årig pige må ud af isolation, mener forening, der også vil vide, hvad der er gjort for at forhindre skader.

København: Isolationsfængslingen af en 15-årig pige i en mørkelagt sag fra Kundby ved Holbæk vækker bekymring i Retspolitisk Forening.

Retten har bestemt, at pigen skal sidde varetægtsfængslet i isolation indtil 9. februar. Til den tid har hun siddet i fire uger uden kontakt til omverdenen.

- Vi ved, at selv kortvarig isolation kan give alvorlige psykiske skader, og der må kunne bruges mindre indgribende foranstaltninger til at sikre, at pigen ikke kommunikerer med omverdenen, siger advokat Bjørn Elmquist, der er formand for Retspolitisk Forening.

I forbindelse med et bestyrelsesmøde lørdag opfordrer foreningen rigsadvokaten eller i sidste ende hans chef, justitsminister Søren Pind (V), til at slippe pigen ud af isolationsfængslet.

Retspolitisk Forening har i årtier kæmpet for at begrænse varetægtsfængsling og har gennem tiden fremlagt dokumentation for, hvor store skader det kan påføre et menneske at sidde isoleret.

- Det er heldigvis lykkedes at begrænse isolation meget, så det kun sker sjældent. Og jeg kan ikke komme i tanker om andre tilfælde, hvor man har sat en 15-årig i isolationsfængsel, siger Bjørn Elmquist til Ritzau.

Kundby-sagen er blevet behandlet for dobbeltlukkede døre, og der er ikke sluppet meget ud til offentligheden om, hvad sigtelserne mod pigen og en 24-årig mand, der også er fængslet i isolation, går ud på.

Angiveligt har politiet fundet sprængstoffer hjemme hos pigen.

Hvis pigen ikke kan komme ud af isolation, må anklagemyndigheden i det mindste redegøre for, hvordan der er taget hånd om behandlingen af hende, så hun ikke får psykiske skader, mener foreningen.

- På grund af den alvorlige sigtelse, som vi forstår har noget med terror og bomber at gøre, har alle lagt sig fladt ned i denne sag. Hvis man ikke mener, det er forsvarligt, at hun kommer ud af isolationen, så skylder man offentligheden en klar tilkendegivelse af, hvad man har gjort for at undgå, at hun tager skade, siger Bjørn Elmquist.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.