Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Islamiske giftermål skal under skærpet kontrol

Religiøse vielser indgået under tvang skal omfattes af straffeloven. Tirsdag vil regeringen fremlægge en række forslag om stramninger af loven.

Arkivfoto.
Arkivfoto.

Regeringen lancerer nu en bred offensiv mod tvangsægteskaber og rækker samtidig en hjælpende hånd til alle, som mod deres vilje fastholdes i et ægteskab af religiøse grunde.

Som noget helt nyt gør regeringen det strafbart med op til fire års fængsel at tvinge andre til at indgå såkaldte religiøse vielser uden borgerlig gyldighed. Desuden bliver det fremover nemmere at udvise imamer, som tvinger par til at indgå religiøse vielser.

»Vi laver en samlet strategi for at gå op imod parallelsamfund og de sharia-regler, som en del har underkastet sig. Det duer selvfølgelig ikke, hvis man i Danmark ikke har de samme frihedsrettigheder, blot fordi man tilhører et andet religiøst trossamfund,« siger integrations- og socialminister Karen Hækkerup (S).

Udspillet skal også komme de såkaldte teenagevielser til livs. Berlingske har tidligere beskrevet, hvordan etnisk danske piger helt ned til 14 år bliver viet islamisk til deres muslimske kærester uden forældrenes samtykke.

Vielserne har ikke retsvirkning efter dansk lov, men pigerne fastholdes i forholdene med tvang. Pigerne vil fremover kunne søge hjælp gennem nye tiltag såsom mentorordninger, øget rådgivning til forældre og unge samt opkvalificering af fagfolk i kommunerne.

Pigen »M«, som ønsker anonymitet, blev islamisk gift, da hun lige var fyldt 17 år. Hun levede med vold og voldtægt, og manden nægtede i mange år at lade sig skille. Den nye lovpakke mangler efter hendes mening en klokke­klar paragraf, der siger, at det ikke må kunne lade sig gøre at indgå en religiøs vielse uden forældrenes samtykke, når man er under 18 år.

»Ingen myndigheder beskytter dig overhovedet. I mine øjne er de vielser misbrug af børn på det groveste. De hjernevasker de her børn. Jeg er selv blevet hjernevasket. Der mangler nogle konsekvenser,« siger hun.

Regeringens udspil møder forsigtig opbakning fra store dele af Folketinget. Venstre anklager ganske vist regeringen for at kopiere partiets politik, men partiet er klar til at samarbejde.

»Vi vil gerne anerkende, at man tager nogle skridt i den rigtige retning,« siger Venstres retsordfører Karsten Lauritzen.

Enhedslisten vil først se hele udspillet igennem, før partiet vil tage endelig stilling til forslagene.

»Men der er en række socialpolitiske tiltag, som vi synes, lyder fornuftige,« siger politisk ordfører Johanne Schmidt-Nielsen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.