Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Irakeres sag mod Danmark ved at falde

Procesbevillingsnævnet har sagt nej til fri proces i erstatningssag mod Danmark. Lykkes det ikke at få nævnet til at genoptage sagen, kan de 11 irakeres sag ikke gennemføres.

18. oktober 2012 Efterretningsofficer Anders Kjærgaard holdt pressemøde sammen med advokat Christian Harlang den 18. oktober 2012, hvor han (Harlang, red.) her viser video-optagelsen optaget af danske soldater i Irak. Optagelsen viser, at soldaterne overværer overgreb fra irakiske soldater på lokale irakere.
18. oktober 2012 Efterretningsofficer Anders Kjærgaard holdt pressemøde sammen med advokat Christian Harlang den 18. oktober 2012, hvor han (Harlang, red.) her viser video-optagelsen optaget af danske soldater i Irak. Optagelsen viser, at soldaterne overværer overgreb fra irakiske soldater på lokale irakere.

Afslaget fra Procesbevillingsnævnet er begrundet i Retsplejelovens paragraf 329. Den kræver to betingelser opfyldt for at give fri proces. For det første skal sagen være principiel. For det andet skal der være en »vis udsigt« til at få medhold i sagen.

Afslaget får dog ikke Christian Harlang til at give op. Han hæfter sig ved, at Procesbevillingsnævnet har givet afslag »på det foreliggende grundlag.« Den formulering læser Harlang som udtryk for, at Procesbevillingsnævnets afslag kan blive til et ja, såfremt der kommer nye oplysninger til sagen. Harlang vil derfor sende yderligere oplysninger, »som vil fremkomme inden nytår,« skriver Christian Harlang i en pressemeddelelse.

Men hvis ikke det lykkes at få sagen genoptaget og med et nyt resultat, kan sagen ikke gennemføres, fastslår Christian Harlang.
Forsvarsministeriet har nemlig stillet krav om sikkerhedsstillelse for de i alt 11 irakere, som tilsammen skal stille 440.000 kroner som sikkerhed. Østre Landsret har sat 17. december som frist.

»Ændrer forsvarsministeren ikke kravet, vil sagen dermed blive afskåret fra domstolsbehandling,« siger Christian Harlang.

Et ja fra Procesbevillingsnævnet vil derimod ophæve Forsvarsministeriets krav om sikkerhedsstillelse. Forud for Procesbevillingsnævnet har Civilstyrelsen afvist at meddele fri proces til irakernes erstatningssag.

Christian Harlang indgav den første af de 11 stævninger mod staten for godt et år siden med krav om erstatning, fordi danske soldater ifølge Harlang havde medansvar for, at irakerne under og efter »Operation Green Desert« i Irak i 2004 blev udsat for mishandling og tortur af irakiske sikkerhedsstyrker.

Forsvaret har tidligere afvist, at der blev optaget video under den store operation, men i oktober i år fremlagde Christian Harlang en videooptagelse, foretaget af danske soldater, hvor nogle irakiske civile tilsyneladende blev sparket af irakiske sikkerhedsstyrker. Videofilmens opdukken og spørgsmålet om der findes andre optagelser fra operationen undersøges nu i Forsvarskommandoen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.