Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Iraker: Danske soldater anholdt og ydmygede mig

- Jeg blev udsat for noget, intet menneske kan tåle, siger 51-årig iraker i retssag om tortur.

København. Danske soldater anholdt en irakisk mand og ydmygede ham, inden han blev udsat for grusom tortur for 13 år siden.

Det fortæller den 51-årige mand i Østre Landsret mandag. Han er en af de 23 personer, der har sagsøgt Forsvarsministeriet for medvirken til tortur og umenneskelig behandling.

Han er den fjerde af irakerne, der afhøres i sagen om militæroperationen Green Desert, som danske styrker deltog i sammen med britiske soldater og irakisk politi i november 2004.

Det var tidligt om morgenen, lige efter bønnen i moskéen, at den 51-årige sammen med andre blev taget.

- Vi hørte en usædvanlig larm. Vi var i chok. Der var panserkøretøjer og tanks og helikoptere i luften, beretter han.

At det var danske soldater, der anholdt ham, er han ikke i tvivl om. Irakerne blev bagbundet og fik bind for øjnene, inden de blev ført til den nærliggende militærbase, Shaiba Log Base.

- Den måde, jeg blev visiteret på, var ydmygende. Vi er fra Østen og er jo konservative. Vi er en slags beduiner, hvis man kan sige det sådan.

- Når man bliver berørt på sine kønsorganer, er det ydmygende.

En soldat med plastikhandsker grinede med sine kammerater, mens han foretog visitationen.

- Han holdt mit kønsorgan i cirka tre minutter, siger den 51-årige.

- Han sagde, at vi var terrorister. Jeg følte magtesløshed og skam, lyder det.

På basen, hvor hunde i øvrigt blev brugt til bevogtningen, var det ifølge irakeren danskere, der håndterede ham.

Efter fem-seks timers tid blev han og de andre anholdte overladt til irakiske politisoldater. Turen gik til Al-Shouun-fængslet i Basra.

- Jeg blev udsat for noget, intet menneske kan tåle. Jeg fik elektriske stød og blev slået med kabler og køller.

- De første fire dage var frygtelige. Jeg blev bagbundet og blev hængt op i loftet i nogle reb. Min højre skulder gør nogle gange så ondt, at jeg ikke kan sove, siger manden, der nu bor i Kuwait.

Advokat Christian Harlang repræsenterer sammen med en anden advokat irakerne, og han gør opmærksom på, at han ved, at emnet er ubehageligt. Men han ønsker at få præciseret torturen med de elektriske stød. De blev påført brystvorter, øreflipper og kønsorganer.

Forsvarsministeriet kræver at blive frifundet i sagen. Påstanden er blandt andet, at det var britiske soldater, som var tæt på de anholdte i militærlejren.

Mandagens retsmøde er det 11. i en lang række. Landsrettens dom ventes til foråret.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.