Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Investorer opkøber danske tandlæger

Tandlægeklinikker rundt i Danmark er ved at blive købt op af rige erhvervsfolk med planer om at sælge videre.

Investorer står bag tandlægekæden tandlægen.dk, der siden december 2015 har opkøbt 54 danske klinikker. Arkivfoto. Free/Colourbox
Investorer står bag tandlægekæden tandlægen.dk, der siden december 2015 har opkøbt 54 danske klinikker. Arkivfoto. Free/Colourbox

Fra Hirtshals til Nykøbing Falster skriver flere og flere tandlæger under på at blive del af en hastigt voksende kæde.

I alt er 54 danske tandlægeklinikker på lidt over et år blevet opkøbt under navnet tandlægen.dk.

Drivkraften er en gruppe investorer, der er i gang med at skabe muligheder for, at kæden kan blive en attraktiv handelsvare med udenlandske kapitalfonde som mulige købere.

Flere er nemlig ved få øjnene op for, at tandlægeklinikkernes høje og sikre indtjening gør dem til en rigtig god investering. I Danmark er det offentlige tilskud samtidig med til at beskytte dem mod dårlige tider.

Udsigten til denne type salg bekymrer Tandlægeforeningen, fortæller formand Freddie Sloth-Lisbjerg.

- Der er ingen tvivl om, at et udenlandsk investeringsselskab i form af en kapitalfond kun har ét formål, og det er at tjene penge, siger han.

- Jeg frygter, at fokus flyttes væk fra det, som det reelt er på en tandklinik, nemlig at levere tandsundhed, og over på at levere ydelser med det formål at drive omsætningen i vejret.

Han er blandt andet bange for, at et forstærket fokus på overskud kan lede til, at patienter vil blive opfordret til at købe mere, end de egentlig har brug for.

Det er dog svært at finde forskning om kapitalfondenes betydning, fortæller Kjeld Møller Pedersen, sundhedsøkonom ved Syddansk Universitet.

Han forklarer, at de også kan vise sig at være positive for danskerne.

- En fordel er, at der måske kommer lidt mere priskonkurrence på den del af tandlægeydelser, hvor der må priskonkurreres, siger han.

I spidsen for den nye kæde tandlægen.dk står Henrik Kølle, der tidligere har stået bag en række succesfulde salg af virksomheder som blandt andet motionsapp'en Endomondo.

Han understreger, at der endnu ikke er fastlagt noget i forhold til et forestående salg.

- Vi kunne godt forestille os en dag, at det var en familiefond, vi kunne også forestille os, at det var et dansk pensionsselskab, der bankede på døren, siger han.

- Vi kunne også forestille os en børsnotering.

Ifølge Børsen har investorerne bag kæden fortalt interesserede tandlæger, at de satser på et fremtidigt salg til ti gange driftsindtjeningen.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.