Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ingen klar sammenhæng mellem møllestøj og blodpropper

Den første af flere undersøgelser om sammenhæng mellem vindmøller og helbredsskader giver intet entydigt svar.

Forskerne bag en ny undersøgelse ser ikke nogen entydig sammenhæng mellem støj fra vindmøller og risikoen for at falde om med en blodprop. Scanpix/Søren Bidstrup/arkiv
Forskerne bag en ny undersøgelse ser ikke nogen entydig sammenhæng mellem støj fra vindmøller og risikoen for at falde om med en blodprop. Scanpix/Søren Bidstrup/arkiv

Der er ingen klar sammenhæng mellem vindmøllestøj og risikoen for at falde om med en blodprop.

Det viser et længe ventet dansk studie, som forskere fra Kræftens Bekæmpelse, Aarhus Universitet og DTU står bag.

Undersøgelsen blev iværksat i 2013 og har ført til, at flere vindmølleprojekter er blevet udskudt undervejs.

Forskningen baserer sig på oplysninger om 17.000 tilfælde af blodprop i hjernen og 17.000 tilfælde af blodprop i hjertet blandt danskere i perioden fra 1982 til 2013.

Desuden er nærheden til 7256 landbaserede vindmøller blevet kortlagt, og vindmøllestøjen er blevet beregnet time for time.

»Vi har undersøgt om folk, der blev indlagt med blodprop i hjernen eller hjertet, har været udsat for særligt høje niveauer af vindmøllestøj i en periode på fire dage før indlæggelsen,« siger projektleder Aslak Harbo Poulsen, Kræftens Bekæmpelse.

»Når vi ser på udendørs støj, ser vi ingen sammenhæng,« siger han.

Derimod kan det ikke udelukkes, at den lavfrekvente støj indendørs kan have spillet en rolle. Men det statistiske grundlag er for tyndt til at sige noget entydigt om denne sammenhæng.

»Når vi ser på indendørs støj i det lavfrekvente spektrum, ser vi noget, der kunne være en forøget risiko blandt dem med højest eksponeringsniveau,« siger Aslak Harbo Poulsen.

»Men det er ikke signifikant, og der er ganske få cases. Det kan lige så godt være en tilfældighed. Det kræver yderligere studier, før man kan konkludere det ene eller andet,« siger han.

Resultatet, der er offentliggjort i det videnskabelige tidsskrift Environment International, vil blive efterfulgt af flere studier.

»Vi har gang i andre undersøgelser, hvor vi ser på langtidseffekten af eksponering for vindmøllestøj i forhold til diabetes, hjertekarsygdomme og brug af forskellige typer medicin,« siger Aslak Harbo Poulsen.

Resultaterne af disse undersøgelser ventes offentliggjort inden for de kommende måneder.

Det er tre forskellige ministerier, som har finansieret undersøgelsen.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.