Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Ingen adgang - Christiania lukker portene i en uge

Butikker, hashboder og spillesteder - hele Christiania lukker og slukker, så beboerne kan få tid til at debattere.

En af Danmarks største turistattraktioner lukker af for gæster i en uge. Christianitterne skal have en tænkepause.
En af Danmarks største turistattraktioner lukker af for gæster i en uge. Christianitterne skal have en tænkepause.

Inden længe vil turister og andre besøgende på Christiania blive mødt af lukkede låger og en venlig opfordring om at blive væk.

Christiania holder nemlig lukket i uge 5 for at give beboerne god tid til at holde møder og diskutere planer for fremtiden.

»Vi har valgt at lukke alt ned. Alle butikker, spisesteder, virksomheder, Pusherstreet og hele pivtøjet,« siger Allan Lausten, som er byøkonom på Christianias Byggekontor.

Lukkeugen løber fra mandag den 27. januar til og med søndag den 2. februar.

Tiden skal christianitterne blandt andet bruge på at drøfte en række problematikker i kølvandet på den historiske aftale om ejendomsretten til bygningerne på Christiania, som trådte i kraft i 2012. Med aftalen overtog Christianias beboere officielt størstedelen af de bygninger, som i mere end 40 år havde givet anledning til en tvist mellem christianitterne og den danske stat.

For 85,4 mio. kroner købte Fonden Fristaden Christiania en del af fristaden og lejede yderligere en del for en årlig leje på 5,3 mio. kroner. Desuden fik fonden retten til at bygge nye huse på området til en værdi af 40 mio. kroner. Forud for aftalen var gået otte års forhandlinger mellem staten og christianitterne.

Hashsalg sættes på pause

Når beboerne samles til debatmøderne i lukkeugen skal de blandt andet drøfte nye byggeprojekter og ikke mindst økonomien og huslejen - eller brugslejen som det hedder på Christiania - fortæller Allan Lausten.

»Vi har brug for tid til at komme ned i detaljen med en masse spørgsmål om Christiania. Det er selvfølgelig hårdt at sige til folk, at de skal holde en uge fri, men det gør vi altså. Når man vil bo sådan et sted som Christiania, så kræver det, at man en gang imellem sætter sig ned og taler tingene grundigt igennem,« siger han.

Også Christianias pushere vil tilsyneladende indstille deres forretninger for at deltage i debatterne:

»Ja, de deltager jo også i fællesskabet på Christiania og er med til at træffe beslutninger, så de er også med til møderne. Så vi opfordrer selvfølgelig folk til at købe rigeligt ind inden lukkeugen, så de ikke lider nogen nød undervejs,« siger han.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.