Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Influenza-vaccine anbefales trods mutationssvigt

Vaccinen mod influenza ramte ikke plet i denne sæson, men den skulle være effektiv over for den fremrykkende influenza B.

Selv om influenzavaccinen ikke beskyttede alle, da influenzaen rasede over julen, kan det alligevel være fornuftigt nok at lade sig vaccinere mod virussen, der igen hærger landet, understreger Statens Serum Institut.
Selv om influenzavaccinen ikke beskyttede alle, da influenzaen rasede over julen, kan det alligevel være fornuftigt nok at lade sig vaccinere mod virussen, der igen hærger landet, understreger Statens Serum Institut.

Selvom man i efteråret lod sig vaccinere mod influenza, så har en lang række af de vaccinerede danskere ikke desto mindre ligget syge hen over vinteren. Det kan skyldes mutationer i dele af den såkaldte influenza A H3N2, der har gjort vaccinen utilstrækkelig.

Men vaccinesvigt eller ej, så er det stadig klogt at lade sig vaccinere, fastslår Statens Serum Institut.

»Det giver absolut god mening at vaccinere vores risikogruppe, som vi kalder det. Også i år. Det er jo kun nogle af de mennesker, der bliver smittet med influenza A, som har den muterede type. Andre med influenza A har den almindelige type og kan derfor godt blive dækket,« siger overlæge og dr.med. Thea Kølsen Fischer, som er afsnitsleder for den virologiske overvågning og herunder det Nationale Influenza Center på Statens Serum Institut.

Mutationer er afgørende for virkning

Hun forklarer, at der i denne sæson har været mange små forandringer i influenzavirussen, og de forandringer - eller mutationer - er afgørende for, om vaccinen virker eller ej, specielt hos ældre over 65 år.

Det er ikke usædvanligt med mutationer i influenza, men der er forskel på omfanget og hvor i selve virussen, at mutationen finder sted, og »lige i dette tilfælde ligger mutationerne - på godt dansk - meget uheldigt«, siger Karoline Bragstad, seniorforsker på det Nationale Influenza Center.

»Danmark er det første land i verden til at påvise, at de nye mutationer kan være årsagen til den ringe vaccineeffektivitet over for influenza A H3N2 virus i ældre,« siger hun.

I de seneste uger er antallet af influenzaramte danskere steget trods en tilbagegang tidligere på året, og baseret på de seneste seks sæsoner, så vil influenzaen formentlig først endegyldigt slippe sit tag i Danmark i uge 13 eller uge 14.

Beskytter mod fremrykkende influenza B

Den aktuelle stigning viser dog, at det er influenza B, der er på fremmarch, og det gør, at en vaccine i starten af sæsonen fortsat er en god idé, selvom den altså for en hel del patienternes vedkommende har slået fejl i forhold til influenza A i år.

»Vi ser en stigning af influenza B i disse uger, og der har vi påvist en rigtig god dækning af vaccine mod influenza B. Så har man været så uheldig at have fået influenza A ved jul og nytår trods vaccine, så burde man til gengæld være godt beskyttet mod influenza B nu,« siger Thea Kølsen Fischer.

Statens Serum Institut påviste i sidste uge, at influenzaaktiviteten på landsplan var stigende i uge fem, men det er ikke usædvanligt at se stigning sent på sæsonen, når influenzaen kommer tidligt til landet.

Tallene for uge seks er først endeligt klar onsdag, men de foreløbige undersøgelser viser en tendens til en fortsat stigende andel af influenza B.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.