Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Influenza truer julen i hovedstaden

Region Hovedstaden er så hårdt ramt, at man beder syge danskere om at lade være at ringe til den overbelastede vagtlæge, med mindre man har været syg i dagevis.

ARKIVFOTO. Et usædvanlig stort antal mennesker i Region Hovedstaden må fejre jul under den varme dyne.
ARKIVFOTO. Et usædvanlig stort antal mennesker i Region Hovedstaden må fejre jul under den varme dyne.

Influenzaen truer julefreden hos så mange danskere, at Region Hovedstaden nu råder sygdomsramte til at lade være med at ringe til vagtlægen med det samme, man får symptomer.

- Lægevagten har siden fredag modtaget mellem 200 og 250 opkald i timen fra folk, der primært henvender sig med symptomer forenelige med, at de har influenza - altså ondt i halsen, feber, muskelsmerter - som der er overstået relativt akut over få timer, siger formanden for Influenza-udvalget, overlæge og professor i virussygdomme på Rigshospitalet, Jens Lundgren, som nu råder folk til at tænke, før de taster nummeret til vagtlægen.

- Hvis man ikke tilhører de af Sundhedsstyrelsen definerede risikogrupper, så må man putte sig ind under dynen og blive rask igen, og kun henvende sig, hvis symptomerne ikke klinger af eller derimod forværres tre til fem dage efter symptomdebut, siger lægen.

Region Hovedstaden oplyser på deres hjemmeside, at akuttelefonen 1813 og lægevagten de seneste to døgn har oplevet »en væsentlig stigning i henvendelser med influenza-lignende sygdom«. Antallet af personer, der har fået diagnosticeret influenza, er steget gennem den sidste uge, ligesom man regner med, at der er andre luftvejsvira i omløb.

Selvom det er ærgerligt ikke at kunne holde jul med familien, er opfordringen fra Jens Lundgren klar: Man skal blive under dynen og mindske smittefaren.

- Der er ikke nogen grund til at ringe til lægen, fordi man har influenzalignende symptomer, med mindre de ikke er blevet raske en tre-fem dage efter, at symptomerne er startet, siger han.

Opfordringen til ikke at kontakte vagtlægen de første tre til fem sygedage gælder dog ikke alle, understreger professoren.

- Vi er interesserede i, at folk, som tilhører risikogrupperne, henvender sig. Specielt folk, hvis immunsystem er trykket, enten af medicinsk behandling eller

på anden måde, og som oplever de her influenza-symptomer. Dem vil vi godt lige have en snak med og se, om vi skal gøre yderligere for dem.

De prioriterede grupper, som stadig skal henvende sig til vagtlægen i tilfælde af influenza, er ældre medborgere, folk med anden kronisk sygdom - især dem, der har et trykket immunsystem - og folk, som går til medicinsk behandling. Denne slags sygdomsramte har en øget risiko for at blive alvorligt syge som følge af en influenza.

Del dit bedste råd til at komme hurtigst over en influenza med de uheldige

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.