Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Influenza hærger fortsat landet

Mange danskere er fortsat ramt af influenza. I Region Hovedstaden melder man om 41 procent flere influenza-henvendelser, mens man i Region Midtjylland taler om decideret »epidemi«.

Der er fortsat mange tilfælde af influenza. I region Midtjylland taler man om en epidemi.
Der er fortsat mange tilfælde af influenza. I region Midtjylland taler man om en epidemi.

Mange danskere blev i juledagene tvunget til at opholde sig i sengen på grund influenza, og tendensen fortsætter i det nye år, lyder det fra landets vagtlæger, der har gloende telefonlinjer. Hos Region Hovedstaden er antallet af henvendelser om influenza og influenza-lignende symptomer til akuttelefon og vagtlæge 41 procent højere end samme periode sidste år.

- Vi har i øjeblikket fire patienter liggende på intensivafdelinger med influenza, så sygdommen skal tages alvorligt, siger Jens Lundgren, formand for influenza-udvalget i Region Hovedstaden.

Også hos Region Syddanmark har lægevagten væsentligt mere travlt end normalt.

- Vi har på hver enkelt af helligdagene i løbet af jul og nytår haft mellem 250 og 300 henvendelser til vagtlægen i timen, og det er minimum 50 procent over det normale. Vi regner med, at tallet bliver mindre nu, hvor mange læger efter juleferien igen er åbne for konsultation, siger Ole Holm Thomsen, vagtchef for lægevagten i Region Syddanmark.

- Men jeg forventer fortsat, at der kommer mange henvendelser i de kommende dage, tilføjer han.

I det midtjyske er der ingen statistik over antallet af influenza-ramte, men ifølge Svend Ellermann-Eriksen, formand for influenzaudvalget i Region Midtjylland, er der tale om en decideret epidemi.

- Jeg ved ikke præcist, hvor mange der er sengeliggende i de små hjem, men vores aktivitet er støt stigende, og vi har en del personer indlagt med influenza på de forskellige afdelinger. Af samme årsag får vi også flere og flere prøver til undersøgelse. Man kan i hvert fald godt konkludere, at der er tale om en epidemi nu, siger Svend Ellermann-Eriksen, som også er overlæge på Klinisk Mikrobiologisk Afdeling på Aarhus Universitetshospital.

I Region Hovedstaden opfordrer man alle udsatte borgere, som i forvejen har nedsat immunforsvar, til at henvende sig til lægen eller lægevagten med henblik på podning og eventuel medicinsk behandling ved influenzalignende symptomer. Personer med normalt immunforsvar bør også kontakte lægen eller lægevagten, hvis de tre dage efter deres indledende symptomer stadig har feber og oplever en forværring af sygdommen, lyder det.

- Hvis man er syg, bør man gøre, hvad man kan for at undgå at smitte andre. Man skal holde sig hjemme, indtil man er symptomfri, vaske sine hænder ofte og nyse ind i ærmet frem for ind i hånden eller ud i luften, siger Jens Lundgren.

Ifølge regionernes influenza-udvalg vil antallet af sygdomsramte sandsynligvis begynde at falde efter nogle få uger.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.