Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Infektion dræber 27 millioner mennesker om året: Nu vil danske forskere finde en løsning

Den blandt befolkningen relativt ukendte infektionssygdom, sepsis, dræber om året millioner af mennesker verden rundt. Nu vil et dansk universitet udvikle en teknologi, der kan diagnosticere den syge langt hurtigere. Og tiden er altafgørende.

Sygdommen sepsis dræber i milliontal verden over. Især diagnosticeringstiden er altafgørende.
Sygdommen sepsis dræber i milliontal verden over. Især diagnosticeringstiden er altafgørende.

Sepsis er en tilstand. Den sætter ind som en infektion i blodet, når kroppens immunforsvar bekæmper uvelkomne bakterier, men samtidig angriber den egne organer og væv. Det sidstnævnte angreb kan betyde chok, organfejl og ultimativt død, hvis tilstanden ikke opdages i tide og derefter bliver behandlet.

Og døden vil for langt de fleste sepsispatienter indtræffe indenfor et døgn. Lige nu tager det typisk 68 timer at indificere bakterien, og det er for langsomt. For dør man ikke. I Danmark smittes ca. 12.000 og heraf dør ca. 2.000 personer om året.

Det vil Danmarks Tekniske Universitet (DTU) gøre noget ved. Sammen med danske, svenske, østrigske og tjekkiske samarbejdspartnere udvikler DTU nu en teknologi ved navn SmartDiagnos. Den kan påvise bakterieinfektioner inden for få timer.

Stephanie Bjerrum, der er infektionsmediciner på Rigshospitalet, sidder med i projektets advisory board. Hun ser potentiale for SmartDiagnos både herhjemme og i udlandet.

»Problemet med sepsis er, at det er svært at diagnosticere, fordi det er meget komplekst. Det er ikke kun en infektion i blodet, det er også graden af infektion og påvirkningen af organerne, der afgør, om der er tale om sepsis eller ej. Så diagnosen afhænger af en klinisk score,« fortæller Stephanie Bjerrum i en pressemeddelelse.

På verdensplan rammes ca. 27 millioner mennesker årligt af sepsis. Heraf overlever kun 18 millioner, ligesom mange får alvorlige følgevirkninger. Med en hurtigere og mere præcis diagnose håber forskerne på DTU at kunne reducere dødeligheden med op til 20 procent. Som regel sætter man ind med antibiotikabehandling, når der er mistanke om sepsis hos patienten. Overlevelseschancerne nemlig stiger med den rette antibiotikabehandling. Men midlet er problematisk, fortæller Stephanie Bjerrum.

»Dels er der problemer med antibiotikaresistens, og dels svækker antibiotika patientens immunforsvar på andre områder. Der er behov for en teknologi, der kan være med til at guide behandlingen og hurtigt give os besked, om det er en af de almindeligst forekomne bakterier, der er årsag til infektionen. Det vil være en stor hjælp,« fortsætter hun.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.