Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Indvandrere giver overskud

Tager man flygtninge ud af beregningerne om indvandringens pris, giver indvandrere et overskud i statskassen på 1,7 mia. kroner, viser helt ny analyse fra Rockwool Fonden.

Den samlede gruppe indvandrere giver overskud i statskassen. Her er det Ghenet fra Eritrea, der arbejder som rengøringsassistent for ISS. - Arkivfoto.
Den samlede gruppe indvandrere giver overskud i statskassen. Her er det Ghenet fra Eritrea, der arbejder som rengøringsassistent for ISS. - Arkivfoto.

Et overskud på knap to mia. kroner.

Det er, hvad den danske statskasse får ud af indvandrere og deres efterkommere i Danmark, viser helt nye beregninger over prisen på indvandring lavet tre af forskere fra Rockwool Fondens Forskningsenhed.

Beregningerne medtager ikke flygtninge og kan derfor ikke direkte sammenlignes med øvrige beregninger, herunder den liberale tænketank Cepos' beregninger, der blev offentliggjort i februar i Berlingske. Her lød det samlede underskud for på ikke-vestlige indvandrere og deres efterkommere i Danmark på knap 16 mia . kroner årligt eller godt 14 mia. kroner for både vestlige og ikke-vestlige indvandrere.

Overskuddet er beregnet via tal fra Finansministeriet fra 2004 fremskrevet til 2008-tal og tager derfor  ikke højde for finanskrisen og stramningerne i udlændingeloven efter 2008.

Alligevel mener seniorforsker Marie Louise Schultz-Nielsen fra Rockwool Fondens Forskningsenhed, at beregningerne har en væsentlig nyhedsværdi:

- Man kan se forskellen mellem de forskellige grupper, altså med og uden flygtninge. Det ændrer finanskrisen ikke på, siger Marie Louise Schultz-Nielsen

Kan have ændret sig

Hun erkender dog, at prisen på indvandring kan have ændret sig væsentlig de seneste tre år fra 2008 til 2011.

- Man kan sige, at givet man ser historisk på prisen på indvandring, afhænger den af beskæftigelse og selve antallet af indvandrere. Derfor kan der være sket en forværring i disse år, jeg vil dog ikke gætte på, hvad det har kostet i mia., siger hun.

Professor i økonomi og tidligere økonomisk vismand Jan Rose Skaksen Skaksen fra CBS, der tidligere har stået bag flere analyser omkring prisen på indvandring, mener, at det er vigtigt at skelne mellem flygtninge og andre grupper af indvandrere.

- Jeg tror ikke, det overrasker mange, at flygtninge fra mindre udviklede lande koster penge, men begrundelsen for at modtage flygtninge er jo heller ikke en økonomisk gevinst. Det drejer sig i høj grad om andre forhold, herunder internationale forpligtelser, siger Jan Rose Skaksen og fortsætter:

- Det er en anden sag med den indvandring, som direkte relaterer sig til arbejdsmarkedet. For at få en saglig diskussion om den, er det derfor mest rigtigt at skille tingene ad i flygtninge og den mulige arbejdsrelaterede del af indvandrerne, siger Jan Rose Skaksen.

Samlet underskud

At den samlede gruppe indvandrere giver overskud er et helt nyt fænomen. Rockwool Fondens Forskningsenhed har tidligere lavet beregninger omkring indvandringens pris, som viste årlige milliardunderskud. Det samme har flere andre aktører.

Den nye beregning giver dog et samlet underskud for både vestlige og ikke-vestlige indvandrere inklusive flygtninge på 5,2 mia. kroner årligt.

For ikke-vestlige indvandrere er underskuddet 9,1 mia. kroner årligt. De vestlige indvandrere bidrager således med 3,9 mia. kroner årligt til den danske statskasse.

Marie Louise Schultz-Nielsen fra Rockwool Fondens Forskningsenhed anbefaler, at der bliver taget hensyn til de forskellige resultater - om flygtninge bliver medregnet eller ej - fra politisk hold.

- Jeg vil ikke anbefale politiske løsninger, det skal politikere gør. Men resultaterne er vigtige at have i baghovedet, når man taler om rekrutteringsmuligheder for fremtidens vækst Sigtet med analysen er primært at se på, hvordan en ekstra indvandrer hjælper på vores fremtidige aldringsproblem og behovet for rekruttering af udenlandsk arbejdskraft. Men det samlede billede er også vigtigt, siger hun.

 

INFOshop: Danskernes holdning til indvandrere gennem 20 år

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.