Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Indsamlinger koster kassen: Så mange millioner bliver ædt op af udgifter

Arkivfoto: Når du putter en 100-lap i raslebøtten, går næsten 25 kroner til udgifter ved indsamlingen i gennemsnit.
Arkivfoto: Når du putter en 100-lap i raslebøtten, går næsten 25 kroner til udgifter ved indsamlingen i gennemsnit.

Når du putter en 100-lap i raslebøtten, går næsten 25 kroner til udgifter ved indsamlingen.

Det viser en gennemgang af 68 regnskaber fra velgørende organisationer hos Indsamlingsnævnet, hvor man siden 2014 har skullet være registreret for at samle penge ind i Danmark. Samlet kostede det i 2014 206 millioner kroner at samle 857 millioner kroner ind, skriver metroxpress.

Ifølge retspræsident i Aalborg og formand for Indsamlingsnævnet Christian Lundblad skal regnskaberne skabe forbrugerbeskyttelse, så man kan gennemskue, hvor meget der er samlet ind, og hvordan pengene er blevet brugt?.

Ni organisationer brugte i 2014 flere penge på at samle penge ind, end de fik i bøtterne. Danmarks-Samfundet brugte næsten 50.000 kroner mere end de 228.291 kroner, som de indsamlede.

»Tallene er jo, som de er, og svarer til tidligere år. Udgifterne har vi brugt på faner og flag til udlevering på valdemarsdag,« siger landsformand Erik Fage-Pedersen.

I Sverige må en organisation ikke samle ind, hvis den over tre år bruger mere end 25 procent. Den grænse overskrider mange danske organisationer - herunder Blå Kors, Greenpeace og WSPA.

»Det mener vi ikke, at vi skal have i Danmark. Men vi skal være åbne og ærlige. For selvfølgelig har organisationer udgifter og skal betale løn til ansatte,« siger Robert Hinnerskov, generalsekretær for brancheorganisationen Isobro.

Ekstern lektor ved CBS Per Østergaard Jacobsen forsker i indsamlingsøkonomi.

»Væksten inden for indsamling bliver trukket af de store. For mange af de små går det den forkerte vej, og nogle har desværre underskud på deres indsamlinger,« siger han.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.