Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Indbrudstyve graver guld i Nordsjælland

Antallet af indbrud falder, men Danmark er stadig Europas næstmest plagede land. Tyvene er især vilde med at hjemsøge kommunerne nord for København.

ARKIVFOTO.
ARKIVFOTO.

Indbrudstyvene elsker Nordsjælland. Og de elsker Allerød allermest.

Det Kriminalpræventive Råd har gjort statistikken over indbrud i 2015 op, og selv om antallet af indbrud i private hjem er faldet med ti procent på landsplan, er Danmark stadig det næstmest plagede land i Europa.

I absolutte tal er det naturligvis de store byer, der er hårdest ramt. Men kigger man på antal indbrud per 1.000 husstande, indtager nordsjællandske kommuner alle de lidet attraktive pladser i top fem. Beboere i Allerød, Hørsholm, Rudersdal, Helsingør og Hillerød oplevede således oftest indbrud i 2015. Faktisk er samtlige kommuner i top ti placeret nord for eller i Københavns yderkant.

»Boliger i de nordsjællandske kommuner indeholder mange værdier. Der er noget at komme efter, så at sige, og derfor er de boliger traditionelt mere udsatte end andre,« siger Lone Harlev, projektleder ved Det Kriminalpræventive Råd og Trygfonden.

I 2014 indtog borgerne i Vallensbæk Kommune førstepladsen, men vestegnskommunen kan glæde sig over at være faldet til en syvendeplads på listen for 2015. Antallet af indbrud per 1.000 husstande faldt med knap 33 pct. fra 2014 til 2015 og er nu på sit laveste niveau i otte år.

Tyveknægtene vandrer mod nord

De langfingrede, ubudne gæster er tilsyneladende rykket nordpå. I Allerød er antallet af indbrud steget 27 pct. – til det højeste niveau i fem år.

Det ærgrer Magnus Andresen, chefpolitiinspektør hos Nordsjællands Politi, der dog ikke entydigt kan forklare stigningen:

»Det er positivt for os, at vi i politikredsen generelt ser det samme fald i antallet af indbrud som på landsplan. Men i de sidste måneder af 2015 og her i begyndelsen af 2016 har vi desværre set en foruroligende stigning igen. Vi prøver at komme til bunds i årsagerne, men de, der bliver sigtet, har ikke en klar profil. Det er både udlændinge og danskere iblandt; herunder gerningsmænd, der kommer fra andre områder på Sjælland,« siger han.

Ligesom andre politikredse har Nordsjællands Politi måttet afgive en del mandskab det seneste år til terrorrelateret bevogtning og sikring af grænserne:

»Vi er godt klar over, at borgerne heroppe er opmærksomme på, at vi afgiver personale til andre opgaver. Men vi har afsat en del folk, der tager sig af indbrud, og vi opret­holder et stort fokus på det. Det er klart, at havde vi haft flere folk til at kaste ind i denne problematik, kunne vi måske præstere bedre resultater,« siger Magnus Andresen.

Forebyggelse begynder hos borgeren

Hos Det Kriminalpræventive Råd gør man opmærksom på, at nok er politiets indsats vigtig, men indbrudsfore­byggelse skal og må starte med borgerne selv:

»I de seneste par år er vi som borgere vågnet rigtig meget op. Vi har nu 160.000 tilmeldte til »Nabohjælp«-ordningen, og der er stor efterspørgsel på vores materiale om, hvordan man ret simpelt kan forstærke døre, vinduer og andre sårbare dele af huset,« siger Lone Harlev.

Både Det Kriminalpræventive Råd og politiet opfordrer til, at folk allierer sig med naboen og sørger for lys i hjemmet, hvis man er bortrejst, fjerner buskads og andet, der kan give indbrudstyve »arbejdsro«, samt overvejer at få ekstra sikring sat på vinduer og døre. Forsøg fra udlandet har vist, at indbrudstyve går uden om boliger, det tager mere end tre minutter at bryde ind i.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.