Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Inaktive teenagere har større risiko for at få depression

Dansk forskning viser, at særligt piger er i farezonen, fordi de ofte dropper fysisk aktivitet som teenagere.

Herning: Teenagere, der er fysisk aktive, har mindre risiko for at blive ramt af depression eller andre psykiske lidelser senere i livet.

Det viser en ny undersøgelse af forskere på Arbejdsmedicinsk Klinik ved Regionshospitalet Herning, skriver Kristeligt Dagblad.

1589 unge har deltaget i undersøgelsen, hvor man har undersøgt sammenhængen mellem fysisk inaktivitet i teenageårene og udvikling af depressive symptomer i de tidlige voksenår.

Konklusionen bør være et opråb til både teenagere og forældre om vigtigheden af motion i hverdagen, mener projektleder Per Høgh Poulsen.

- Flere studier har undersøgt, om motion kan have en gavnlig effekt på depressive symptomer blandt unge mennesker. Men at motion kan have en forebyggende effekt, mener jeg ikke i samme grad er belyst før i en dansk kontekst, siger han til Kristeligt Dagblad.

- Vi har i mange år været fokuseret på at få unge til at røre sig med det fokus at forebygge overvægt. Vores undersøgelse viser, at motion også bør være en del af den forebyggende indsats mod psykiske problemer, siger han videre.

Han påpeger, at særligt pigerne i undersøgelsen risikerede at udvikle depressive symptomer. Flere piger end drenge reducerer nemlig deres fysiske aktivitetsniveau fra 15- til 18-års-alderen.

Det kan øge deres risiko for udvikling af dårligt psykisk helbred med mere end 40 procent, når de bliver 20-21 år, forklarer forskeren.

Knud Kristensen, formand for Sind, der er landsforening for psykisk syge og pårørende, mener også, at undersøgelsen bør mane til eftertanke.

- Hos Sind mener vi ikke, vi skal gå rundt og diagnosticere børn og unge, ti år før de udvikler en lidelse. Men motion er jo gavnligt på mange måder og har ingen bivirkninger. Det er for mig at se oplagt for kommunerne at se nærmere på, for de har i forvejen den tætte kontakt til både børn, siger han til Kristeligt Dagblad.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.