Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Idealisten fra Skive

Skolelægernes formand Per Steinø kalder omskæring hæslig, men derfor skal folk ikke straffes.

Skolelæge og formand for landets skolelæger, Per Steinø, har sine meningers mod. Han står fast, lyder skudsmålet fra de underordnede på Skive Rådhus. Så når han har givet udtryk for, at han ikke vil lege politi og indberette omskæringer på somaliske piger, står han fast. Foto: Bjarke Ørsted
Skolelæge og formand for landets skolelæger, Per Steinø, har sine meningers mod. Han står fast, lyder skudsmålet fra de underordnede på Skive Rådhus. Så når han har givet udtryk for, at han ikke vil lege politi og indberette omskæringer på somaliske piger, står han fast. Foto: Bjarke Ørsted

Portræt

Han står fast. Han er en god mand, lyder skudsmålet fra de underordnede på Skive Rådhus. Efter en snak med forvaltningschefen behøver byens skolelæge og formand for landets skolelæger ikke at frygte for sit job. Det skabte ellers nervøsitet på rådhuset, da han i TV for nylig nægtede at lege politi og satte sin stilling ind på at obstruere det bebudede lovforslag om systematisk undersøgelse og indberetning af omskæringer på somaliske småpiger.

Også han finder omskæring af småpiger »hæslig og modbydelig«. Han vil fortsat underrette de sociale myndigheder, hvis et barn vantrives, og »jeg ikke kan klare det selv«. Men den grundlæggende tillid mellem læge og patient må ikke gå fløjten.

Det var Rigshospitalets legendariske børnlæge Svend Heinild, der fik turnuskandidaten Per Steinø til at se lyset og sammenhængen mellem sociale vilkår og sygdom. Hos Heinild blev Steinø enig med sig selv om, at hans fremtid ikke lå inden for forskning.

»Jeg ville hellere snakke med menesker end marsvin.« Samtidig blev den unge Gentofte-student politisk vakt og bevægede sig ubesværet fra De Uafhængige gennem hele det politiske spektrum til venstrefløjen, hvor han også befinder sig godt i dag.

For Per Steinø var det efter Heinild-tiden i 1976-1978 en naturlig ting at bruge nogle år som praktiserende læge i den nystiftede Tvind-lejr i Ulfborg, hvor han i pagt med tidsånden også dyrkede fåre- og biavl. 68-oprøret gik den gamle 68er glip af. Da sad han og skrev på sin guldmedalje-afhandling om »Karrenes reageren i immunreaktionen«, mens kammeraterne larmede neden for hans vinduer på Israels Plads. »Hvad de demonstrerede imod, anede jeg ikke.«

I 1978 slog han sig ned som skolelæge, først i Varde. Det var det forebyggende sundhedsarbejde, der trak. Per Steinø var nogle år uddannelsesleder for skolelægerne og seks år formand for Dansk Selskab for Børnesundhed, som han var med til at stifte i 1991.

Uimponeret

En visionær idealist med mod på nye ting og uimponeret af fastgroede vaner og autoriteter, lyder prædikaterne. Dertil charmerende, en kærlig mand, men også skarp, ja ligefrem forførende over for dem, der har svært ved at følge hans idétempo.

Hans kone gennem et par år, socialrådgiver Randi Nielsen, må finde sig i, at husherren har kastet sig over sit gamle instrument, saxofonen. Han tyrer skalaer og greb med løfte om at komme ind i et bigband, når øveriet har vist resultater. Korsangen, som han dyrkede med stor entusiasme i gymnasiet og studietiden, må han p.t. med sorg lægge på hylden. Dirigenten for det lokale kor har netop smidt ham ud. Den travle fagforeningsformand pjækkede for meget.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.