Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

I Skåne får ægdonorer 11.000 kroner

Unge fertile kvinder i Skåne, der donerer deres kønsceller til barnløse, modtager 11.000 svenske kroner. Herhjemme siger loven, at kvinder må modtage 500 kroner.

ARKIVFOTO. Siden juni i år har unge kvinder på den anden side af Øresund fået 11.000 svenske kroner for deres kønsceller.
ARKIVFOTO. Siden juni i år har unge kvinder på den anden side af Øresund fået 11.000 svenske kroner for deres kønsceller.

Siden juni i år har unge kvinder på den anden side af Øresund fået 11.000 svenske kroner for deres kønsceller. Det betyder, at langt flere kvinder har meldt sig som ægdonorer, og ni barnløse kvinder er allerede blevet gravide med de nye kvinders æg. Det er rekord i Region Skåne.

Kigger man isoleret på ventetiden til et donoræg, er den faldet fra to år til et halvt år, og målet er, at ventetiden skal helt væk. Det fortæller Aleksander Giwercman, klinikchef på Reproduktionsmedicinskt centrum i Malmö om den nye ordning, der er på prøve i to år.

»I Sverige var der en frygt for, at beløbet ville tilskynde en slags organhandel. Men den lange ventetid på donoræg betød samtidig, at par tog til Spanien for at købe æg. Her er ungdomsarbejdsløsheden høj, og kvinder får 1.000 euro for at donere æg. Så risikoen for at udnytte nogen i en sårbar økonomisk situation er langt højere i Spanien, end hvis vi betalte skånske kvinder det samme. Det argument var med til at overbevise politikerne,« siger Aleksander Giwercman

»500 kroner er latterligt lidt«

I Sverige er det forskelligt fra region til region, hvad man kan kompensere ægdonorer. Men uanset hvor man kigger hen, får kvinder minimum 3.000 kroner for deres kønsceller. Sådan er det ikke i Danmark. Her har man valgt at sidestille den økonomiske kompensation, der gives til henholdsvis sæd- og ægdonorer. Det betyder, at kvinder kompenseres med et symbolsk beløb på 500 kroner samt refusion for transportudgifter og eventuel tabt arbejdsfortjeneste.

Det beløb har flere fertilitetslæger kritiseret overfor Berlingske. For 500 kroner står slet ikke mål med ti dages hormonbehandling, der potentielt kan være risikofyldt, løbende scanninger af kvindernes æggestokke og endelig ægudtagningen, hvor kvinderne blandt andet får morfin for at dulme smerter og efterfølgende sygemeldes en eller to dage.

»500 kroner er i mine øjne latterligt lidt. Det besvær, kvinderne skal igennem, kan slet ikke sammenlignes med mænds sæddonation,« uddyber klinikchef Aleksander Giwercman.

Minister afventer

Tirsdag den 11. december mødes Sundhedsudvalget for at diskutere, om ægdonorer skal kompenseres yderligere. En overvægt af partierne melder sig klar til at kigge på kompensationens størrelse, men sundhedsminister Astrid Krag (SF) vil afvente effekterne af en ny lovændring, der trådte i kraft 1. oktober i år. Den gør det muligt for kvinder at donere æg direkte til en kvinde, de kender – ved såkaldt kendt donation – eller at krydsdonere ind i en pulje, hvorfra modtageren kan få et æg fra en tredje, ukendt kvinde.

»Jeg håber, det betyder, at vi får flere ægdonationer i Danmark. Vi skal gøre det bedste for at håndtere det problem, at der er færre, der vil donere, end det antal som har behov for at få et doneret æg. Men svaret er ikke at gøre æg til en handelsvare,« siger Astrid Krag.

Krydsdonation og ikke-anonym donation har også være brugt i Sverige siden 2003. Men ventetiden til et donoræg skrumpede ikke, fortæller Aleksander Giwercman, klinikchef på Reproduktionsmedicinskt centrum i Malmö.

»Det er svært at sige, om de danske kvinder er kulturelt anderledes indstillet end svenske. Det er en mulighed. Men i Skåne var krydsdonation og kendt donation ikke nok til at nedbringe ventetiden, og det var det sammme problem overalt i Sverige.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.