Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

I krig med Store A

Den danske instruktør Nagieb Khaja har fulgt og filmet bandelederen »Store A« under kamphandlinger i Syrien for en militant islamistisk oprørsgruppe.

Den forhenværende bandeleder Abderrozak Benarabe, bedre kendt som Store A, har været i Syrien for at kæmpe sammen med oprørerne mod præsident Assad.
Den forhenværende bandeleder Abderrozak Benarabe, bedre kendt som Store A, har været i Syrien for at kæmpe sammen med oprørerne mod præsident Assad.

I efteråret 2012 tog den kendte danske bandeleder Abderrozak Benarabe, bedre kendt som »Store Abde«, fra Blågårds Plads i København til Syrien og kæmpede sammen med en omstridt islamistisk oprørsgruppe i krigen mod præsident Assad.

Forløbet er dokumenteret og filmet af den danske journalist Nagieb Khaja og vil blive vist som en dokumentarfilm i tre dele på DR2 til august.

»Dokumentaren kommer til at handle om Store Abde, hans liv, og de valg han træffer. Et af de valg er, at han tager til Syrien, hvor han slutter sig til en islamistisk oprørsgruppe,« fortæller Nagieb Khaja.

Store Abde tilsluttede sig gruppen Ahrar al-Sham, der er en blanding af islamistiske og salafistiske oprørsgrupper. Sammen med Nagieb Khaja rejste han til Idlib i det nordlige Syrien, hvor han deltog i kamphandlinger.

»Jeg har været med ude på slagmarken sammen med Store Abde og filmet det. Det kommer til at være med. Intet bliver skjult. Jeg ved ikke, om han har slået nogen ihjel. Det ser man ikke. Man ser kun, hvem der ryger på ens egen side,« siger Nagieb Khaja.

Nagieb Khaja og Store Abde rejste to gange til Syrien i august og september sidste år. Turen gik med fly fra Danmark til den tyrkiske by Antakya, hvorfra de illegalt blev smuglet over grænsen.

»Vi boede i meget spartanske bygninger tæt ved Idlib, hvorfra vi blev kørt til fronten. Kamphandlingerne foregik i bygninger, hvor vi så folk, der blev dræbt på vores side,« fortæller Nagieb Khaja.

Ahrar al-Sham er den største islamistiske oprørsgruppe i Syrien. Den næststørste og mest markante er al-Nusra-fronten, der betegnes som en terrorgruppe af USA.

Ahrar al-Sham kæmper for at indføre et kalifat i Syrien og karakteriseres i et PET-notat under overskriften »terrorgrupper i Syrien« som en »militant islamistisk« gruppe. Mange oplysninger fra Syrien er ubekræftede, men gruppen sættes i forbindelse med både selvmordsangreb og vejsidebomber.

»Både jeg og Store Abde var klar over, at der er debat om, at deltagelse i kamphandlinger i Syrien kan være en overtrædelse af terrorloven. Ahrar al-Sham står dog ikke på terrorlisterne i hverken USA eller Europa, og de har selv erklæret, at de ikke går efter civile mål. Jeg har ingen optagelser, som viser terror eller brud på konventionerne,« siger Nagieb Khaja.

Han oplyser, at han selv har finansieret sin egen tur til Syrien, og at Store Abde ligeledes selv har finansieret sin tur.

Forsøger at ændre sit liv

Store Abde er en kendt figur i det københavnske bandemiljø, hvor han i mange år var anset som lederen af Blågårds Plads Gruppen.

»Dokumentaren handler om hans liv, ikke kun om turen til Syrien. Den handler om en periode, hvor han faktisk prøver at sende sit liv i en bedre retning. Jeg kan ikke komme det nærmere uden at afsløre handlingen. Hvor han ender, ved jeg ikke. Hans liv er stadig under udvikling, og vi er ikke færdig med optagelserne,« forklarer Nagieb Khaja.

DR2 har i april købt projektet og finansierer nu færdiggørelsen af dokumentaren, der vil blive vist på kanalen til efteråret.

For nylig advarede PET om unge danskere, der tager til Syrien. I den forbindelse var det fremme, at strømmen af folk til Syrien blandt andet bestod af bandemedlemmer.

»Jeg vil gerne mane de myter ned. Jeg har kendskab til en del folk, der har været i Syrien, og jeg så en del mennesker dernede, men jeg så ingen med tilknytning til det kriminelle miljø bortset fra Store Abde. Det er en blandet flok med forskellige baggrunde og ideer. Nogle er salafister, andre er inspireret af det arabiske forår. Samtidig kender jeg til folk, som har været kriminelle engang, men som er blevet salafister og nu opholder sig i Syrien. Jeg kan ikke genkende billedet af en trafik af bandefolk,« siger Nagieb Khaja.

Romantiserer hårde kriminelle

I forbindelse med en dokumentar om Store Abdes lillebror, Lille Abde, på TV 2 for nylig, opstod en voldsom kritik af, at dokumentaren var med til at forherlige og romantisere nogle af landets hårdeste kriminelle. Det bliver dog ikke tilfældet i denne film, forsikrer Nagieb Khaja:

»Det er ikke en historie om bandekrigen. Det er en historie med mange lag, og det er blandt andet en historie om mennesker fra Vesten, som tager ned og kæmper i en krig i Syrien.«

Rigspolitiet kalder oplysningerne om optagelserne af Store A, der er marokkansk statsborger, for »interessante«:

»Vi vil selvfølgelig holde øje med de informationer, som vi kan få, og så vil vi vurdere, hvilke skridt vi skal tage,« siger kommunikationsrådgiver Carsten Andersen fra Rigspolitiet.Vil I forsøge at få fat i optagelserne?

»Det kan vi ikke udtale os om lige nu.«

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.