Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

I dag stiger prisen: Nordsjællandske pendlere taber i nyt takstsystem

Søndag reguleres takster for rejsekortet. Pensionister, turister og studerende går fri af ændringerne.

København. Det har ikke været enkelt at regne prisen ud på en tur med rejsekortet på Sjælland.

Fire forskellige slags takster har betydet store forskelle i rejseomkostningerne, men det ændres søndag, hvor alle taksterne bliver samlet til ét system.

Det skal blandt andet sikre, at det altid er billigere at tage rejsekortet, end det er at købe en enkeltbillet.

Men for at selskaberne bag holder samme indtjening, er der rejsende, der skal til at betale mere, end de plejer.

- Der er nogle kunder, der rejser oppe fra eksempelvis Nordsjælland til København, der får det dyrere end i dag, og så er der nogle, der rejser fra Sydsjælland til København, der får det billigere, siger Eskild Thuesen, centerchef i Movia.

De eneste på Sjælland der i første omgang går fri af takstændringerne, er de særlige kort og billetter for pensionister, turister og studerende.

- For de almindelige rejsende og for pendlerne havde vi et godt analysegrundlag, der viste, hvordan vi skulle lave taksterne om. Det har vi ikke, når vi snakker ungdomskort, pensionister og turistbilletter. De grupper kommer senere i en anden etape, siger Eskild Thuesen.

Harmoniseringen af priserne har været længe ventet hos blandt andet Forbrugerrådet Tænk, der har kritiseret de uigennemskuelige takster.

Her er man dog ikke ovenud begejstret for det takstsystem, der er blevet løsningen på problemet.

- Der sker nogle relativt store ændringer for de pendlere, som rejser i hovedstadsområdet, og som tidligere har kunne rejse i alle zoner, siger Lone Fruerskov Andersen, afdelingschef i Passagerpulsen hos Forbrugerrådet Tænk.

Pendlerne vil både blive begrænset i deres rejsefrihed og blive ramt af de største prisstigninger. Forringelser der ikke står mål med de gevinster, der er ved de nye takster, lyder det.

- Balancen er skæv, siger Lone Fruerskov Andersen.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.