Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

I dag bliver rygere jaget vildt på jobbet

I dag træder den nye stramning af rygeloven i kraft. Samtidig går Aarhus Kommune skridtet videre og vedtager et totalt rygeforbud i arbejdstiden.

Fra onsdag er det ikke længere lovligt at ryge på enkeltmandskontorer, ligesom det er slut med at smøge den i og udenfor opholdssteder, børneinstitutioner og uddannelsesinstitutioner, hvor der opholder sig børn og unge under 18 år. Det sker, når den nye stramning af rygeloven træder i kraft.

En stramning, der selvfølgelig glæder Kræftens Bekæmpelse.

- Det er dejligt at se en god samklang mellem stramninger i lovgivningen og holdningsudviklingen i befolkningen, især blandt unge, som i højere grad forsøger at undgå at blive udsat for rygning, siger formand Frede Olesen, Kræftens Bekæmpelse.

Facebook: Hvad mener du om stramningen af rygeloven?

Dog, mener han, er udviklingen sket alt for langsomt.

- Vi er bestemt ikke blandt de ledende lande på det her område. Der er mange, som har gjort det langt mere radikalt og strammere end os, fortæller han og nævner Norge som et godt eksempel.

- Vi har været sene til at komme i gang. De lovmæssige tiltag er sket langsomt, og ligeledes har vi ikke været gode nok til at bruge prisskruen. Men nu skal vi glæde os over, at der er en god udvikling i gang, understreger han.

Mens livremmen i dag bliver strammet om rygeloven på landsplan, har Aarhus Kommune samme dag valgt at gå et skridt længere, når man på byrådsmødet i eftermiddag vedtager et totalt rygeforbud blandt kommunens ansatte.

Ifølge kommende sundheds- og omsorgsrådmand, Thomas Medom (SF) er der på forhånd et sikkert flertal, hvorfor rygeforbuddet uden tvivl bliver en realitet inden for de næste par måneder.

- Vi kan se, at rygning er lig med mange medarbejdere, der har ekstra sygedage, så det er først og fremmest af hensyn til sundheden. Dernæst er der en økonomisk dimension i det, da det drejer sig om mange millioner, vi kan bruge meget bedre, fortæller han.

Og så handler det også om fællesskabet, tilføjer Thomas Medom.

- Når der er nogle, der har rigtig mange ekstra 10-minutters-pauser, får det en betydning for fællesskabet, fortæller han og fortsætter:

- Og endelig er det altså den mest effektive måde at bekæmpe passiv rygning på og i det hele taget hæve sundhedstilstanden.

Om hvorvidt man kan være ansat i Aarhus Kommune, hvis man ryger, siger han:

- Man kan i hvert fald ikke ryge i arbejdstiden, men vi kan selvfølgelig ikke bestemme over folk i deres fritid. Det er klart, at vi kæder det her sammen med forskellige gratis rygestopkurser.

Thomas Medom forklarer yderligere, at konsekvensen for en ansat, hvis vedkommende alligevel drister sig til en smøg i arbejdstiden, sandsynligvis vil blive noget i retning af en advarsel i første omgang, en samtale i anden omgang og dernæst en løsning på, hvor man så skal være ansat i stedet for.

Facebook: Er det en trist udvikling eller det på høje tid, at der blev strammet yderligere? Giv din mening til kende på Facebook-debatten.

Formanden for Kræftens Bekæmpelse synes, det østjyske tiltag er fantastisk.

- Det var jo ganske utænkeligt for blot et par år siden. Det er et tegn på, at kommunerne tager hele denne her opgave meget alvorligere end tidligere, siger Frede Olesen.

Rygeloven blev vedtaget i Folketinget i 2007. Formålet er at skabe røgfri miljøer og dermed forebygge sundhedsskadelige konsekvenser ved passiv rygning og desuden forsøge at afvænne rygere fra deres usunde vane.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.