Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

I aftes valgte Jane Hoffmann at dø

Uhelbredeligt syge Jane Hoffmann tog til Schweiz for at få hjælp til at dø. Hendes historie sætter på ny gang i debatten om de danske regler på området, mener Det Etiske Råd og psykolog.

Jane Hoffmann led af en uhelbredelig sygdom. Hun rejste til Schweiz for at få hjælp til at dø. Torsdag aften sov hun stille ind.
Jane Hoffmann led af en uhelbredelig sygdom. Hun rejste til Schweiz for at få hjælp til at dø. Torsdag aften sov hun stille ind.

Jane Hoffmann sov torsdag aften ind, efter at have truffet en beslutning, som de færreste tager selv. Hun valgte, hvornår hun skulle dø.
Den 53-årige mor til to var uhelbredeligt syg af nervecellesygdommen Amyotrofisk Lateral Sklerose (ALS) og rejste derfor til Schweiz – et af de lande, der modsat Danmark tillader aktiv dødshjælp.

På en specialklinik nær Zürich indtog hun torsdag aften den gift, der fik hende til at sove stille ind, meddeler familien til BT.

Hun havde over julen sagt farvel til de fleste, skrevet lange breve til sine nærmeste og nedfældet talen til sin egen begravelse.

»Vores hjem har været lidt som Aarhus Banegård siden 13. december. Der er mange, der skal siges farvel til, og det er tårevædet hver gang. Men omvendt er det heller ikke tit, at man kan få lov at få så lang tid til at sige farvel til gamle kolleger eller venner,« fortæller Jane Hoffmanns mand, Kim Hoffmann, til BT

Han rejste sammen med parrets to børn med sin kone til Schweiz for at sige endeligt farvel.

Jane Hoffmanns historie skaber endnu engang debat om den danske lovgivning om aktiv dødshjælp.

»Jane Hoffmanns sag bringer debatten ned fra et overordnet filosofisk niveau til et helt konkret niveau. Hun har i virkeligheden været med til at vise, hvor aktuel debatten stadig er, for der er meget få, der ikke synes, det er absurd, at hun må tage til Schweiz for at afslutte det liv, hun ikke længere selv ønsker at leve,« siger cand.psych. Niels Peter Agger, der er tidligere centerleder i Kræftens Bekæmpelse og har arbejdet med døende som psykolog.

Niels Peter Agger er træt af, at aktiv dødshjælp er »kriminaliseret« i Danmark og anbefaler, at det lovliggøres.

»Men det allervigtigste er, at vi får kortlagt al fakta på området. Vi skal have lavet konkrete undersøgelser af, hvad kriminaliseringen har af betydning,« siger Niels Peter Agger.

Et flertal i Det Etiske Råd er imod en lovændring, og formand Jacob Birkler mener, at debatten ofte kommer til at handle for meget om at være for og imod aktiv dødshjælp.

»Den skal hellere handle om, hvordan vi kan hjælpe uafvendeligt døende bedst muligt – hvordan vi sikrer dem lindrende pleje, omsorg og behandling. Det er ikke for at holde dem i live, men det er for at hjælpe det liv, der er, med de muligheder, vi har,« siger han.

Jacob Birkler er bekymret for, at en lovændring kan føre problematiske konsekvenser med sig, som er set i flere af de lande, hvor aktiv dødshjælp er lovligt.

»Vi har gennem de seneste år hørt om, hvordan personer, der ikke er uafvendeligt dødende, også kan blive eutaniseret (et andet ord for at få aktiv dødshjælp, red.). Det kan eksempelvis være psykisk syge eller demente, og hvis det begyndte at skride, ville vi få et samfund, jeg ikke ville ønske at leve i,« siger han.

I maj viste en undersøgelse lavet for Palliativt Videncenter og TrygFonden, at 71 procent af danskerne mener, at aktiv dødshjælp bør være lovligt. I den forbindelse stillede Kristeligt Dagblad folketingsmedlemmerne det samme spørgsmål, og af de 102, der besvarede spørgsmålet, ønskede kun 19 procent at legalisere aktiv dødshjælp, mens 61 procent svarede nej. 20 procent havde endnu ikke taget stilling.

På den baggrund ønskede flere politikere en kortlægning af, hvor mange danskere der rejser til udlandet for at begå assisteret selvmord, og Sundhedsministeriet er netop i gang med at undersøge, om oplysningerne kan indhentes i Holland eller Schweiz.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.