Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Hvordan slipper jeg af med padderokker?

Haveråd

Spørgsmål: Vores have, der ligger meget lavt, er stærkt plaget af padderokker. Det gælder både køkkenhaven og prydhaven. Hvad kan man gøre for at komme dem til livs?

Vi har hørt, at det vil hjælpe at tilføre jorden kalk. Hvor meget skal der i så fald bruges, og vil det have uheldige virkninger på afgrøderne?

Venlig hilsen JH/OT

Svar: I mit svar bliver der ikke megen trøst at hente! Den padderokkeart, der er på spil her, er sandsynligvis ager-padderokken, Equisetum arvense, der er den mest almindelige som ukrudt i haver.

Mod ager-padderok kæmper alle forgæves, sågar roundup må give op! Og hvorfor er det sådan, hvad er det der gør padderokker »næsten« uovervindelige? Ja det handler bl.a. om noget så moderne som netværk - padderokkerne har et fabelagtig godt netværk - der tilmed arbejder i det skjulte.

Planterne har et vidtstrakt system af underjordiske stængler (rhizomer), der breder sig såvel lodret som vandret. Nogle påstår ligefrem at alle padderokker i Danmark står i underjordisk forbindelse med hinanden. En landmand i Canada har fundet ager-padderokkens udløbere i seks meters dybde!

Han fandt dem, da han gravede ud til vandreservoir. Mest almindeligt er det dog at finde jordstænglerne i de øverste 1,5 meter, og her ligger halvdelen af stænglerne dybere end 50 cm.

På jordstænglerne dannes der ofte næringsfyldte stængelknolde, der spirer endnu mere villigt end stykker af jordstængler. Ud fra disse fakta forstår man, at opgaven er anseelig, hvis et jordstykke skal renses for stængler og knolde.

Jeg har kendskab til en familie som totalt dækkede en 500 kvm stor græsplæne med et tykt lag aviser, herover pap og øverst lys- og vandtætte presenninger for at være sikker på at slippe af med padderokkebestanden. Ingen planter kan jo klare sig uden lys ret længe og da slet ikke en hel vækstsæson. For at være helt sikker på et godt resultat lå dækket i haven i to vækstsæsoner.

Da familien fjernede dækket var padderokkerne øjensynligt væk, men efter to måneder kunne projektet betegnes som en fiasko - de underjordiske var atter skudklare.

Når det ej heller hjælper at sprøjte med roundup hænger det bl.a. sammen med, at padderokker har kisel i cellevæggene, så sprøjtevæsken har svært ved at trænge ind i hudcellerne.

Det hjælper absolut ikke en smule at kalke jorden. Agerpadderok trives bedst i en såkaldt neutral jord (pH ca. 7) eller i en let basis, mere kalkrig jord (pH over 7), men den kan skam også gro i en mere sur jord (pH under 7)!

Jeg har således ikke mange gode råd at øse af - men måske vil det bedre situationen, hvis jorden bliver bedre drænet. I beskriver jeres have som lavtliggende, måske mener I hermed, at den er vandlidende, altså at drænforholdene ikke er så gode.

Det ser ud til at agerpadderokken foretrækker fugtige arealer, i hvert fald trives den særlig godt på disse steder. Mit råd er, at I undersøger hvorvidt drænforholdene er i orden, om de evt. kan forbedres.

Jeg vil mene, at indsatsen mod padderokkerne bliver ulig nemmere, hvis jorden er godt drænet.

Indsatsen består i, at de nye padderokkeskud hakkes om, straks de viser sig.

Jeg vil ikke undlade at nævne, at padderokke-udtræk, padderokkete m.v. er attraktive produkter i en miljørigtig have og i arbejdet for den gode helse.

Venlig hilsen Mette Østergaard

landskabsarkitekt

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.