Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Hverdagskemikalier mangedobler risikoen for abort

Stoffer, som blandt andet findes i ting som mademballage, tøj og møbler, medfører 16 gange større risiko for, at en gravid kvinde aborterer, viser ny forskning. Miljøministeren har straks bedt Miljøstyrelsen se nærmere på forskningsresultaterne.

Arkivfoto
Arkivfoto

Som gravid kvinde er der 16 gange større risiko for at abortere, hvis man bliver udsat for udbredte hormonforstyrrende stoffer, som findes i helt almindelige dagligsting, vi er i kontakt med hver eneste dag. Det kan for eksempel være mellemlægspapiret i madpakkerne eller vores sofa i dagligstuen.

Det viser ny forskning fra Odense Børnekohorte og Syddansk Universitet, skriver Fyens Stiftstidende. 392 odenseanske kvinder fra kohorten har fået testet blodet for de to nye kemikalier. 56 af de testede kvinder aborterede.

Tina Kold Jensen, der er forskningsleder hos børnekohorten og professor i miljømedicin på Syddansk Universitet, blev meget overrasket over de opsigtsvækkende forskningsresultater, siger hun til Fyens Stiftstidende.

»For normalt finder vi halvanden eller to gange større risiko, men 16 er meget mere, end vi forventede,« siger hun til avisen.

Det er særligt to stoffer, de såkaldte per-flourerede kemikalier, som bruges til at sikre, at for eksempel tøj, møbler og mademballage bliver vand- og fedtafvisende, der er farlige for gravide.

Miljøminister Kirstens Brosbøl (S) har med ambitionen om, at der skal være mindre skadelig kemi i danskernes hverdag, straks taget kontakt Miljøstyrelsen og bedt dem se på forskningsresultaterne fra Odense, siger hun til avisen.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.