Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

I disse job bliver flest danskere ramt af smerter

Flere danskere har smerter på jobbet, viser undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø.

Flere danskere har smerter på jobbet, viser en undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø. Arkivfoto. Scanpix/Jeppe Bjørn Vejlø
Flere danskere har smerter på jobbet, viser en undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø. Arkivfoto. Scanpix/Jeppe Bjørn Vejlø

Mere end hver tredje dansker er ramt af smerter på jobbet. Den gruppe, der er hårdest ramt, er malere efterfulgt af frisører og kosmetologer samt gartnere og landmænd, skriver Avisen.dk.

Det viser en undersøgelse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø, der har kortlagt arbejdsmiljø og helbred efter interview med 50.000 lønmodtagere i forskellige fag.

Undersøgelsen viser, at 35,6 procent oplever smerter flere gange ugentligt. Det tal lå på 31,1 procent i en tilsvarende undersøgelse i 2012.

Desuden er andelen af dem, der har svært ved at udføre deres arbejde på grund af smerterne vokset 4,4 til 5,5 procent i samme periode.

Udviklingen kommer bag på Jens Peter Bonde, der er ledende overlæge på arbejds- og miljømedicinsk afdeling på Bispebjerg Hospital.

»At der er tale om en stigning i oplevelsen af smerte, er helt klart overraskende. For vi ved, at der bliver færre tunge løft, fordi tingene bliver mekaniseret.«

»Uden at jeg ved det, kunne en forklaring på udviklingen være, at der er tale om mere akkordarbejde eller opskruning af tempo,« siger Jens Peter Bonde til Avisen.dk.

For mange bliver smerterne så alvorlige, at de må opgive deres arbejde. Det oplever man i Foreningen af Kroniske Smertepatienter, fortæller formand Pia Frederiksen.

Her kommer folk fra en bred vifte af faggrupper, men det drejer sig typisk om håndværkere som malere, murere, tømrere, sundhedspersonale og personer, der har været ansat i køkkener og i rengøring.

»Generelt går folk for længe med deres smerter, før de kommer til læge, for længe før de sygemelder sig og for længe, før de forsøger at få taget hånd om smerterne,« siger Pia Frederiksen til Avisen.dk.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.