Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Hver sjette svinefarm har livsfarlig bakterie

Minister skal forklare, hvordan en farlig svinebakterie er begyndt at vandre ud i samfundet.

Myndighederne får på puklen for ikke at tage den såkaldte "svinebakterie" alvorligt.
Myndighederne får på puklen for ikke at tage den såkaldte "svinebakterie" alvorligt.

En ny form for multiresistente stafylokokbakterier, også kendt som svinebakterien MRSA, er begyndt at sprede sig, og den findes nu på hver sjette svinefarm i Danmark. Fødevarestyrelsen har fundet op mod 50 besætninger, der er smittet med de multiresistente svinebakterier, men det er kun landbrugets brancheorganisation Landbrug & Fødevarer, der får besked.

Fødevarestyrelsen holder nemlig listen med de inficerede gårde for sig selv, og det kræver Enhedslistens fødevareordfører, Per Clausen, en forklaring på. Derfor kalder han fødevareminister Mette Gjerskov (S) og sundhedsminister Astrid Krag (SF) i samråd om svinebakterien.

Han bakkes op af Dansk Folkepartis fødevareordfører, Liselott Blixt.

- Jeg er helt med på samrådsspørgsmålet. Vi må vide, hvor smitten kommer fra, og hvordan vi får den stoppet, siger hun til DR.

DR kunne mandag aften fortælle historien om den farlige bakterie i programmet »Bag Facaden«. Tidligere har svinebakterien kun ramt landbrugsmedarbejdere, der har daglig omgang med svin og i nogle tilfælde deres familier, men nu er den begyndt at vandre videre ud i samfundet.

Fødevarestyrelsen finder gennem stikprøver frem til de gårde, der er inficeret med svinebakterien, men Sundhedsstyrelsen får ifølge DR ikke besked, så de har mulighed for at undersøge, om medarbejderne på gårdene er blevet smittet.

En anden væsentlig myndighed, Arbejdstilsynet, får heller ikke nogen information, og de har derfor ikke mulighed for at kontrollere, om den enkelte landmand tager de fornødne forholdsregler over for sine medarbejdere for at sikre dem et godt arbejdsmiljø. Ifølge arbejdsmiljøreglerne har landmanden eksempelvis pligt til at bygge et bad i sine svinestalde, så de ansatte kan vaske bakterierne af sig, inden de går ud af stalden.

I »Bag Facaden« dokumenterede DR, at der er flere tilfælde, hvor landsbrugsmedarbejderne ikke er informeret om, at der er svinebakterie på de gårde, de er ansat på. Listen over de inficerede gårde ligger nemlig kun hos Landbrug & Fødevarer, forklarer veterinærdirektør i Fødevarestyrelsen, Per Henriksen, men han er åben over for at udlevere den til de relevante myndigheder, hvis det bliver nødvendigt.

- Hvis sundhedsmyndighederne beder om listen over smittede besætninger, vil vi overveje at give dem den, siger han til DR.

Det har ikke været muligt at få en kommentar fra sundhedsminister Astrid Krag, men fødevareminister Mette Gjerskov siger til Berlingske Nyhedsbureau, at en arbejdsgruppe nu skal se nærmere på problemet.

- I de år, jeg har været fødevareminister, har vi taget problemet op under EU-formandskabet. Vi har været inde meget håndfast og reducere antibiotikaforbruget i landbruget, vi har hævet afgiften på antibiotika, og nu har vi nedsat en fællesministeriel aktionsgruppe for at kigge på den humane del og den veterinære del. Så jeg mener faktisk ikke, at jeg kunne have gjort meget mere.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.