Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Hver fjerde langvarige kontanthjælpsmodtager er indvandrerkvinde

Fejlslagen integration er skyld i, at indvandrerkvinder udgør 25 procent af gruppen af langvarige kontanthjælpsmodtagere.

6.000 indvandrerkvinder fra ikke-vestlige lande har været på kontanthjælp i mere end 10 år af de seneste 15 år og udgør dermed en fjerdedel af gruppen af langvarige kontanthjælpsmodtagere, skriver Jyllands-Posten.

Da de kun udgør 3,4 procent af den samlede befolkning i alderen mellem 16 og 64 år, er denne gruppe massivt overrepræsenteret. Det er en falliterklæring for det danske kontanthjælpssystem, mener forskere og politikere.

»Kontanthjælpen er ment som et midlertidigt sikkerhedsnet og ikke som en permanent forsørgelsesordning. Derfor kan man roligt kalde det for en falliterklæring, når vi har et system, der fungerer som en slags borgerløn eller parallel førtidspensionsordning,« siger professor i statskundskab Jon Kvist fra Syddansk Universitet til avisen.

Dansk Arbejdsgiverforening (DA) har via en særkørsel i Beskæftigelsesministeriets Dream-register kortlagt fordelingen af de 24.000 langtids-kontanthjælpsmodtagere.

»Det bør ikke være nogen parallel førtidspension. Kommunerne og jobcentersystemet har svigtet, og det viser, at en kontanthjælpsreform også bør være en integrationsreform,« siger underdirektør i DA, Erik Simonsen.

Beskæftigelsesminister Mette Frederiksen tager kritikken til sig.

»Jeg er enig i den analyse, at vi har fået skabt et system, der ligner en parallel til førtidspensionen. Det er et udtryk for, at det nuværende kontanthjælpssystem har slået fejl. Det har aldrig været meningen, at folk skulle gå på kontanthjælp år efter år, og at forældre skulle lade deres børn vokse op i familier, hvor indtægtskilden permanent var kontanthjælp. For indvandrerkvinderne har det den særlige problemstilling, at tusindvis af dem ikke har kunnet forsørge sig selv med de negative konsekvenser, noget sådant får for ligestillingen. Vi vil i det kommende udspil til en kontanthjælpsreform sikre os, at det ikke kan fortsætte på denne måde,« siger hun til Jyllands-Posten.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.