Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Hver fjerde 15-årige dreng har røget hash

Næsten en fjerdedel af drengene i landets 9. klasser har prøvet at ryge hash. Eksperter er bekymrede, men ikke overraskede.

Når landets 15-årige drenge skal til fest, er det ikke kun øl, cigaretter og vodka, der kommer på bordet.

Knap hver fjerde dreng i 9. klasse har nemlig prøvet at ryge hash, viser Skolebørnsundersøgelsen 2014, som Statens Institut for Folkesundhed står bag, skriver Jyllands-Posten mandag.

23 procent af de 15-årige drenge svarer i undersøgelsen, at de har røget hash, og blandt pigerne er andelen 11 procent. Samlet set er det knap hver femte - 17 procent - af landets 15-årige, der har eksperimenteret med joints.

Tallet overrasker ikke ungdomsforsker Birgitte Simonsen, der tidligere har undersøgt brugen af hash på ungdomsuddannelser. Alligevel er hun bekymret over, at så mange af de 15-årige har prøvet at ryge hash.

»Det er bekymrende, men det kommer ikke bag på mig. Hash er blevet mainstream, og det er det rusmiddel, der er grund til at bekymre sig om, for det er det, de unge benytter, mens det er meget få, der tager andre rusmidler,« siger hun til Jyllands-Posten.

Ungdomsforskeren mener, at både forældre og børn tegner et alt for romantisk billede af hash som noget, der ikke er skadeligt. Det er det heller ikke i langt de fleste tilfælde, men nogle unge risikerer at udvikle et mere omfattende hashforbrug, der kan gå ud over deres skolegang, betoner seniorforsker ved SFI - Det Nationale Forskningscenter for Velfærd - Signe Ravn.

Hun mener især, at man skal være opmærksom på de 11 procent af drengene, der svarer i undersøgelsen, at de har røget hash inden for den seneste måned. Hos pigerne er andelen fem procent.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.