Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Hver femte ung er ensom - især kvinder føler sig udenfor

Sundhedsministeren er bekymret over unges ensomhed og appellerer til voksne om at gribe ind tidligt.

København. Næsten hver femte - 18,8 procent - af unge mellem 16 og 24 år føler sig ensomme og udenfor. Flertallet af dem er unge kvinder, som dermed er Danmarks mest ensomme gruppe.

Det viser en stor undersøgelse fra Sundhedsstyrelsen med svar fra 180.000 danskere. Og der er tale om en ny udvikling. I tidligere udgaver af Den Nationale Sundhedsprofil var ældre de mest ensomme i Danmark.

Det skriver Jyllands-Posten.

- Ensomheden hos de unge er steget betydeligt, og der er en bevægelse i gang i den unge generation, som trækker tingene i en negativ retning, siger Jette Jul Brun, enhedschef i Sundhedsstyrelsen.

Generelt føler kun et fåtal af danskerne - 6,3 procent - sig ensomme, og udviklingen hos de unge bekymrer Søren Juul, professor i sociologi ved Aalborg Universitet.

Han ser tallene som et udtryk for en generel samfundsudvikling.

- De unge kan ikke leve op til de krav, som samfundet og de selv stiller. De lider nederlag i kampen for anerkendelse, siger han til Jyllands-Posten.

De nye tal bekymrer også sundhedsminister Ellen Trane Nørby (V), som forklarer den stigende ensomhed - ikke mindst blandt unge piger - med "mobning, forventninger og sociale medier, der kan opløse relationer og isolere og føre til ensomhed og angst".

Samtidig appellerer hun til de voksne:

- Forældre, lærere og ansvarlige voksne skal blive bedre til at tale om mentale problemer, før de er groet fast og bliver til diagnoser, siger hun.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.