Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Hver femte stoppede bil på Øresundsbroen har narko

Svenske myndigheder beslaglagde narko i hver femte bil på Øresundsbroen i foråret, viser tal fra de svenske toldmyndigheders hjemmeside.

Øresundsbroen set fra Dragør.
Øresundsbroen set fra Dragør.

Når euforiserende stoffer smugles over grænserne til Sverige og Norge, er Danmark så godt som altid transitland.

Det fik i går både politiske partier fra Norge og Sverige samt de danske, svenske og norske toldforbund til at rette kritik mod den manglende danske toldindsats.

Stikprøvekontroller i foråret gav det resultat, at hver femte stoppede bil, der kørte over Øresundsbroen fra Danmark til Sverige, var ladet med narkotika.

I perioden mellem den 20. februar og den 12. marts stoppede og kontrollerede de svenske toldmyndigheder i Helsingborg 585 køretøjer, da de ankom til Sverige fra Danmark via Øresundsbroen.

I 125 tilfælde - altså i hver femte bil - blev der beslaglagt narko. Det viser opgørelser fra de svenske toldmyndigheder, Tullverket.

Dansk Told og Skatteforbund fortæller, at det bekræfter det, de hele tiden har efterspurgt: Flere medarbejdere.

- Jeg tror hverken svensk eller norsk told er imponeret over den mængde af kontroller, vi laver. Vi trænger efterhånden til noget nyt blod og nogle flere, der kunne blive uddannet i det her arbejde, siger Orla Olesen, som er formand for Toldudvalget i Dansk Told og Skatteforbund.

Dansk Folkeparti finder det skræmmende, at de beslaglægger så meget på Øresundsbroen og genoptager debatten om grænsekontrol.

- Det her burde være en øjenåbner for skatteministeren om, at der er brug for flere toldere i Danmark, og at vi skal have en mere intensiv stikprøvekontrol, end vi har i dag. Prøv at forestil jer, hvis vi i Danmark beslaglagde det samme ved de danske grænseovergange. Det ville da være fantastisk. Mere grænsekontrol virker åbenlyst i andre lande, så derfor skal Danmark selvfølgelig også have det.

De Konservatives skatteordfører Brian Mikkelsen mener heller ikke, at regeringen prioriterer toldindsatsen højt nok. Ifølge ham viser tallene, at der er et problem.

- Meget af smuglingen er bandeorganiseret, og der er store penge indvolveret. Derfor skal vi have et øget samarbejde mellem SKAT og politi. Stikprøvekontrollen viser, at der er gevinst, hvis man går ind og gør noget, siger den tidligere justitsminister for De Konservative.

Men stikprøvekontrollen hidser ikke Liberal Alliance op.

- Jeg har ikke noget synspunkt om, at vi skal til at stoppe alle biler, der kommer til Øresundsbroen. Det ville være skrækkeligt. Jeg synes, det er godt med fri bevægelighed, siger retsordfører Simon Emil Ammitzbøll (LA).

Han mener i stedet, at man lige så godt kan forstærke de spanske eller græske grænser, hvor narkotikaen kommer ind i Europa.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.