Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Hver femte dansker læser ikke bøger

Flere og flere danskere læser aldrig en bog, viser ny undersøgelse. Det kan få konsekvenser for vores sprogkultur, mener fagfolk.

Boghandel.
Boghandel.

På otte år er andelen af danskere, der aldrig læser en bog, steget fra 10 procent i 2004 til 18 procent i dag, viser den nye kulturvaneundersøgelse fra Kulturministeriet. De fleste angiver, at de ikke har tid eller hellere vil se fjernsyn eller film, og ikke-læserne skal i høj grad findes blandt gruppen af ældre mænd, der særligt fravælger faglitteraturen. Det skriver Kristeligt Dagblad.

Ikke siden 1993 har andelen af ikke-læsere været så stor som nu. Adjunkt Rasmus Grøn, der forsker i litteratursociologi på Aalborg Universitet, mener, den faldende læselyst blandt andet skyldes, at vi lever i et stadig mere visuelt orienteret mediesamfund med fokus på deltagelse. Yderligere påpeger han, at det i dag er lige så fint at se film eller orientere sig på andre måder, hvor det tidligere havde kulturel højstatus at læse bøger.

- Og så er vores læsekultur blevet langt mere feminiseret. Det er især kvinder, der formidler litteratur i dag, ikke mindst på bibliotekerne, og der er kommet rigtig mange kvindelige forfattere. Det kunne være en af forklaringerne på, hvorfor det især er mænd, der helt holder sig fra at læse, siger Rasmus Grøn til Kristeligt Dagblad. Han vurderer, at konsekvensen kan blive endnu flere funktionelle analfabeter, hvilket er særligt problematisk i en kultur, der har et stigende fokus på at kunne kommunikere.

Klara Korsgaard, leder af Nationalt Videncenter for Læsning, vurderer, at den manglende læsning kan betyde, at vi mister noget variation i vores sprog.

- De fleste læser faktisk meget, men det er mere flygtige tekster som sms’er, magasiner og beskeder på facebook. Og det er primært ved at læse store tekster såsom romaner, vi får udvidet vores sprogbrug. Så derfor er det problematisk for hele vores sprogkultur, at så mange slet ikke læser, siger hun til Kristeligt Dagblad.

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.