Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Hver femte dansker kvitter kødet mindst en gang om ugen

De sidste fem år har danskerne skåret ned på kødindtaget. Det skyldes klima og dyrevelfærd, mener forsker.

Hver femte dansker kvitter kødet mindst en gang om ugen. Årsagerne spænder fra dyrevelfærd til effekten det store kødforbrug har på miljøet.
Hver femte dansker kvitter kødet mindst en gang om ugen. Årsagerne spænder fra dyrevelfærd til effekten det store kødforbrug har på miljøet.

København. Hver femte dansker kvitter kød, fjerkræ og fisk mindst én dag om ugen, mens 8,2 procent spiser kødløst mindst tre dage om ugen.

Det viser en ny undersøgelse fra Coop Analyse og Dansk Vegetarisk Forening.

Undersøgelsen er repræsentativ, foretaget i august måned og baseret på svar fra 1010 personer, oplyser Dansk Vegetarisk Forening.

Ifølge seniorrådgiver ved DTU Fødevareinstituttet Sisse Fagt findes der ingen store undersøgelser af kødspisning og vegetarisme i Danmark. Hun mener også, at man skal kigge på den nye undersøgelse med forbehold.

- Deltagerne kan have en stor interesse i emnet, og derfor kan tallene være højere, end hvad virkeligheden er. Det vil være bedre at lave en befolkningsundersøgelse på et bredt udsnit af befolkningen, siger hun.

Sisse Fagt mener desuden, at det ikke er et særsyn, at mange danskere holder sig fra kødet en dag om ugen.

- Vi ved fra nationale kostundersøgelser, at der er dage, hvor man ikke spiser kød. Hvis du spiser en ostemad til morgen, en suppe til frokost og nupper nogle brødmadder til aften, fordi du ikke orkede at lave mad, har du haft en kødløs dag. Det er bare ikke nødvendigvis som følge af et bevidst valg, siger hun.

Ifølge Sisse Fagt er der meget, der påvirker, hvilke typer mad vi kommer i munden.

Eksempelvis oplevede Danmark indtil 2013 en stigning i kødindtaget på grund af populære proteinrige diæter som atkins, paleo og low carb-bølgen.

De seneste fem år er der en tendens til, at det er gået i den anden retning, mener hun, og det skyldes en større bevidsthed om køds rolle for klimaet samt flere film om kødindustrien og dyrevelfærd.

Ifølge analysechef Lars Aarup, Coop, er salget af kød faldet med en til halvanden procent om året siden 2011.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.