Du er logget ind

Din profil kan bruges på Berlingske.dk, Business.dk og bt.dk, der alle er en del af Berlingske Media. Du kan altid logge ud eller opdatere dine oplysninger ved at klikke på dit profilnavn.

Hver femte bifamilie er død

Bier er afgørende for bestøvning af vores afgrøder. Men for fjerde år i træk falder bistanden.

Det er nu fjerde år i træk, at bidøden vokser.  Ud over den generelle bidød har en række biavlere i år oplevet nærmest et kollaps i deres bifamilier. Scanpix/Frank Rumpenhorst
Det er nu fjerde år i træk, at bidøden vokser. Ud over den generelle bidød har en række biavlere i år oplevet nærmest et kollaps i deres bifamilier. Scanpix/Frank Rumpenhorst

Hver femte danske bifamilie er død i løbet af vinteren. Det er nu fjerde år i træk, at bidøden vokser. Det viser Danmarks Biavlerforenings årlige vintertabsundersøgelse.

Bierne laver ikke bare honning. De har en langt vigtigere betydning som bestøvere af afgrøder. Alene herhjemme anslås den landbrugsmæssige værdi til omkring en milliard kroner.

»Biernes tilbagegang skyldes mange ting. Der er mangel på føde til bierne i et landbrug med store marker med én slags afgrøder. Der er mangel på læhegn mellem markerne, som bierne før kunne spise fra,« siger Knud Graaskov, der er formand for Danmarks Biavlerforening.

»Dertil kommer sprøjtemidler, som skader bierne, og endnu værre udrydder det blomstrende ukrudt, som bierne før kunne æde fra forår til efterår. Desuden spiller varroamiden, der angriber bierne, også en stor rolle,« siger han.

Ud over den generelle bidød har en række biavlere i år oplevet nærmest et kollaps i deres bifamilier. Hos biavler Asger Øxenhave på Lolland overlevede kun 11 af hans 179 bifamilier vinteren. Samme fænomen ses andre steder rundt i landet.

»Af mine op mod 100 bifamilier er halvdelen døde denne vinter, siger den erfarne biavler Jens O. Svendsen fra Kongeå Biavl i Gredstedbro nord for Ribe.«

På grund af bidøden har Danmarks Biavlerforening nu igangsat et nyt overvågningsprogram blandt sine knap 6000 medlemmer.

Det indebærer blandt andet et korps af overvågningsbigårde, hvor biavlerne skal holde ekstra øje med tegn på sygdomme og skadevoldere.

»Vi vil følge udviklingen tæt, så vi kan varsko de øvrige biavlere, hvis der sker noget, der ser truende ud,« siger Knud Graaskov.

Samtidig er der de seneste år kommet nye og bedre metoder til at screene for et meget stort antal pesticider. Når bierne har berøring med mange forskellige planter, opstår der også cocktaileffekter, som kan være skadelige.

/ritzau/

Vi kan se, at du har installeret en adblocker, så vi ikke kan vise dig annoncer.

Det er vi kede af, fordi indtægter fra annoncer er en helt afgørende årsag til, at vi dagligt kan tilbyde dig journalistik af høj kvalitet.

For få adgang til indhold på Berlingske.dk skal du tillade visning af annoncer på Berlingske.dk. Se hvordan du gør her..

Tak for din forståelse.

Hov! Hvor blev min artikel af..!?

Du er træt af reklamer. Vi ved det godt! Men de betaler for den artikel, du sidder og læser. Vi vil derfor sætte stor pris på, at du tilføjer Berlingske.dk til din adblocker's "whiteliste".

Tak for din forståelse.